Izvor:
15.05.2019 u 06:49
0

UŠAKOV: SAD pokazale konstruktivan pristup!

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ocenio je da nije bilo značajnog pomaka u razgovorima ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog državnog sekretara Majkla Pompea, ali je dodao da su SAD pokazale konstruktivan pristup.

Putin i Pompeo razgovarali su juče u Sočiju o mogućnostima za organizovanje sastanka američkog i ruskog predsednika na samitu G20 u junu u Japanu, i Moskva očekuje konkretne predloge, rekao je Ušakov.

On je rekao da je ruska strana spremna za organizovanje sastanka s Trampom i da sve zavisiti od američkih partnera.

Putin i Pompeo razgovarali su i o pitanjima značajnim za stratešku stabilnost, kao i o situaciji u vezi sa sporazumom START, i Rusija je izrazila razočaranje zbog povlačenja SAD iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Ušakov je dodao da ako Vašington ne iskristališe svoju poziciju o novom sporazumu START, Moskva će morat da preduzme neophodne mere da osigura bezbednost i odbrambene sposobnosti.

– U isto vreme, naš predsednik je istakao da smo spremni da se vratimo normalnom pragmatičnom dijalogu o svim aspektima strateške stabilnosti i kontrole naoružanja – rekao je Ušakov.

On je najavio da će ministarstvo spoljnih poslova i Stejt department pokrenuti dijalog o strateškoj stabilnosti.

Kratko se, kako je rekao, razgovaralo i o sankcijama u kontekstu toga da ne može neko da nameće sankcije Rusiji i istovremeno traži od Rusije da uradi nešto korisno za SAD.

Tema razgovora bili su i Iran, Avganistan, Sirija, Severna Koreja.

Američkom državnom sekretaru skrenuta je pažnja na činjenicu da je Rusija otvorena za saradnju sa svim stranama u cilju stvaranja stabilnog bezbednosnog mehanizma u severozapadnoj Aziji. Ističemo da je veoma važno pružiti međunarodne bezbednosne garancije Severnoj Koreji kao odgovor na njene poteze o denuklearizaciji – rekao je Ušakov.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter