Izvor:
14.05.2019 u 19:17
0

POMPEO: Mešanje Rusije u nove izbore u SAD je neprihvatljivo!

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas da je upozorio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na eventualno mešanje Rusije u naredne predsedničke izbore u SAD.

Pompeo je izjavio na konferenciji za novinare nakon tročasovnih razgovora sa ruskim ministrom u Sočiju da je "mešanje u američke izbore neprihvatljivo" i da bi eventualno uključivanje Rusije tokom 2020. godine u ovo pitanje odnose dve države moglo još više da pogorša.

Američki državni sekretar je takođe rekao da SAD žele da izbegnu rat sa Iranom, jer tenzije između dve zemlje rastu.

On je naglasio: – Suštinski mi ne tražimo rat s Iranom. –

Pompeo je dodao i da je tokom sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova pozvao Rusiju da prekine svoju podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Politička situacija u Venecueli je sve veći problem u odnosima između Vašingtona i Moskve, pošto Sjedinjene Države priznaju lidera opozicije Huana Gvaida kao privremenog predsednika umesto izabranog Madura.

Pompeo je takođe preneo Lavrovu da se nada da će SAD i Rusija popraviti svoje odnose i pronaći oblasti međusobne saradnje i da je njegov dolazak u Soči deo napora američkog predsednika Donalda Trampa koji je "posvećen poboljšanju ovih odnosa ".

On je dodao da je razumljivo da svaka država želi da zaštiti svoje interese, ali da "postoje oblasti za obostrano korisnu saradnju, uključujući i borbu protiv terorizma".

Pompeo je rekao "da bi poboljšanje odnosa koji su narušeni ruskim pripajanjem Krima 2014. godine, indicijama o mešanju u američke izbore 2016. i sankcijama koje su SAD uvele protiv Rusije, bilo dobro ne samo za naše dve zemlje već i za ceo svet".

Očekuje se da će se američki državni sekretar sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom odmah nakon razgovora sa ministrom Lavrovom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da je planirano da se na tom sastanku razmotre pitanja u vezi kontrole naoružanja, Irana, Sirije, krize u Venecueli i nuklearnog programa Severne Koreje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter