23°C

Beograd

SVE JAČI KOMUNIZAM: Severna Koreja spremna za revoluciju

U Severnoj Koreji danas je počeo prvi kongres vladajuće Radničke partije u poslednjih 36 godina, na kojem bi severnokorejski lider Kim Džong-un trebalo da dodatno učvrsti svoju vladavinu, prenose zapadne agencije.

Na hiljade izaslanika iz svih delova Severne Koreje učestvovaće na prvom kongresu od 1980. godine.

Strani novinari pozvani da prate kongres nisu jutros mogli da uđu u Dom kulture u Pjongjangu, betonsku zgradu ukrašenu crvenim zastavama u kojoj će se tokom narednih dana održavati stranački sastanak.

Severnokorejski zvaničnici se uoči kongresa hvale "čudesnim rezultatima" i kažu da je napredak u nuklearnom i raketnom programu "najveći poklon" za retku stranačku konvenciju.

Strani analitičari očekuju da će treći vođa iz dinastije Kim i zvanično usvojiti politiku paralelnog razvoja nuklearnog naoružanja i privrede, i tako dodatno učvrstiti svoju vlast.

Specijalni program severnokorejske televizije počeo je ranije nego inače, uz pohvale podvizima komunistickih čelnika.

Državni radio najavio je da će sedmi kongres Radničke partije "otkriti sjajan putokaz za konačnu pobedu revolucije", izvestila je južnokorejska agencija Jonhap.

Posledni kongres Radničke partije održan je još u vreme vladavine Kimovog dede, Kim Il-sunga, utemeljitelja države. Otac Kim Džong-una, Kim Jong-il, koji je umro 2011. nije održao nijedan kongres stranke na vlasti.

Tanjug
Foto: Twitter/Reuters

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar