Izvor:
19.01.2019 u 17:27
0

PROTESTI NE JENJAVAJU: I danas Francuskom viorili žuti prsluci!

Francuskom prestonicom danas je prošetalo 5.000 demonstranata pokreta "Žuti prsluci", obeležavajući deseti uzastopni vikend protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade francuskog parlamenta i šetali kroz grad levom obalom Sene.

Agencija navodi da je protestna šetnja prošla mirno, ali da su mnogobrojni butici i drugi objekti bili zatvoreni iz preventivnih razloga.

Neimenovani izvor iz policije kazao je da je u Parizu bilo oko 5.000 demonstranata od kojih su neki bili okupljni u blizini Avenije Jelisejska polja, dok su slični protesti bili organizovani i u većim gradovima širom Francuske.

Neki demonstranti su tokom šetnje uzvikivali slogan "Makrone, podnesi ostavku", a neki su nosili predmete u obliku kovčega ukazujući na smrt 10 osoba koje su do sada poginule tokom protesta, uglavnom usled nesreća zbog blokada na putevima.

Agencija podseća da su protesti počeli iz nezadovoljstva zbog povećanja taksi na gorivo, taksi koje su kasnije smanjene, ali da su protesti pridobili oblik izražavanja masovnog nezadovoljstva prema Makronu zbog mnogih drugih pitanja.

Protesti u decembru izbili su u haos i nasilje kakvo decenijama nije viđeno u Parizu, međutim, u novoj godini je do sada nivo nereda znatno smanjen.

Francuski predsednik je pokrenuo niz debata na nacionalnom nivou kako bi odgovorio na nezadovoljstvo građana i povratio podršku među njima.

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/printscreen/@JackPosobiec
Foto: Twitter/printscreen/@MHookins

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter