Izvor:
16.09.2016 u 16:34
0

BEZ MILOSTI: Švedski sud podržao nalog za hapšenje ASANŽA! (FOTO)

Švedski apelacioni sud podržao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog optužbi za silovanje iz 2010. godine.

Nešto ranije, Vikiliks je objavio na Tviteru da Asanž pristaje da ode u zatvor u SAD ako američki predsednik Barak Obama pomiluje Bredlija Meninga, koji se sada zove Čelsi.

Ako Obama pomiluje Mening, Asanž će pristati na američki zatvor u zamenu, uprkos jasnoj nezakonitosti – saoštio je Vikiliks u četvrtak, prenosi CNN.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje, jer veruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ranije ove sedmice saopšteno je da će Asanž 17. oktobra odgovarati na pitanja koja je sastavila švedska vlada u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Vikiliks je u četvrtak saopštio da bi Asanžovo mentalno zdravlje moglo da bude ugroženo ako ostane zatvoren u ambasadi.

Asanžov advokat Beri Polak izjavio je u četvrtak za CNN da bi dogovor o predaji osnivača Vikiliksa morao da uključi oslobađanje američkog vojnika Bredlija Meninga, koji se sada zove Čelsi, osuđenog na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata Vikiliksu 2010. Mening je 2013. godine osuđen zbog objavljivanja 750.000 tajnih dokumenata i video-snimaka, što je nazvano najvećim odavanjem poverljivih informacija u američkoj istoriji.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je CNN-u da nije upoznato da su Asanž ili njegovi predstavnici ponudili bilo kakav dogovor.

Izvor. CNN
Foto: Twitter/ITV News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter