Izvor:
16.09.2016 u 03:05
0

STRAH I TREPET ZA NEPRIJATELJE: Rusi predstavili novi model KALAŠNJIKOVA! (VIDEO)

Koncern Kalašnjikov predstavio je čitav niz novih modela lakog vatrenog oružja među kojima se najviše ističe mitraljez RPK-16, nadogradnja poznate sovjetske puške.

Novi laki ručni mitraljez RPK-16 kalibra 5,45 mm je modernizovana verzija sovjetskog mitraljeza RPK-74 koji je, prema rečima Andreja Kirišenka, savetnika generalnog direktora Kalašnjikova, bio vrlo svrsishodna puška koja je imala čitav niz nedostataka koje je trebalo ispraviti.

Šaržer je primao samo 45 metaka, a sam mitraljez je bio glomazan i nepraktičan za iskrcavanje boraca iz borbenog vozila pešadije. S druge strane, mitraljez se pokazao kao pouzdano oružje u borbi nezavisno od vremenskih uslova. Zbog toga smo odlučili da ništa ne izmišljamo, već da preradimo stari model – objasnio je Kirišenko.

Novi RPK-16 ima šaržer sa 96 metaka, težak je svega četiri i po kilograma sa celokupnom opremom i konstruisan je za borbu u svim klimatskim uslovima kao i za korišćenje noću. Na njega se sada mogu montirati sve vrste nišana.

Borac može da otvara vatru pojedinačnim pucnjima i pogađa metu veličine 20 centimetara na udaljenosti od 300 do 400 metara, a prema taktičko-tehničkim karakteristikama mitraljez uništava neprijateljsku živu silu na udaljenosti od 800 metara – zaključio je Kirišenko.

Pogledajte video:

Izvir: 24sata.hr
Foto: Foto: YouTube Printskrin/Max Popenker

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter