Izvor:
14.09.2016 u 21:09
0

TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU: Strateški saveznik ih napušta i okreće se saradnji sa Rusijom i Kinom!

Filipini će voditi sopstvenu spoljnu politiku, nezavisnu od američkih interesa u regionu, najavio je predsednik te zemlje Rodrigo Duterte, i istakao da će u duhu izbegavanja konflikta sa Kinom obustaviti zajedničke patrole sa mornaricom SAD u spornim vodama Južnokineskog mora.

– Ne želimo sukobe sa ostalim državama u regionu. A patrole sa SAD izazivaju mnogo nevolja. Ne želim da moja zemlja bude uvučena u nekakav sukob i neprijateljsku atmosferu – rekao je Duterte.

– Ne odbacujemo svoje vojne saveznike. Ali imamo sopstvenu politiku, nezavisnu od stranih uticaja – rekao Duterte u obraćanju naciji u utorak. Filipinski predsednik, koji je zbog gvozdenog stava prema dilerima droge dobio nadimak "Panišer" (onaj koji kažnjava), po akcionom junaku iz stripa, izazvao je negodovanje u Vašingtonu nakon što je najavio da "vojska SAD mora da ide s Filipina".

– Američke specijalne snage…oni moraju da idu. Moraju da se sklone sa juga naše zemlje. Nemojte me shvatite pogrešno, ne želim svađu s Amerikancima, samo..moraju da idu. Njihovo prisustvo donosi mnogo tenzija – rekao je Duterte.

Vojska SAD je na savezničke Filipine stigla još 2002, kako bi pomogla pređašnjoj vladi da se izbori sa napadima Al Kaide. Trupe su se povukle 2015. godine, ali su za sobom ostavile veliki broj "savetnika", koji predstavljaju američku vladu i poprilčno utiču na stanje u regionu.

Izaslanici američke vojske, generali, vojni instruktori i pomenuti savetodavci prisutni su u pet baza na Filipinima, što je bilo u redu dok je na vlasti bila prethodna vlada. Međutim, dolaskom Dutertea promenilo se mnogo toga. Bivši gerilac je pokazao da ne preza ni od čega kada je javno otvorio "lov na dilere droge", pozvavši građane da ih ubijaju na ulici, ne obazirući se na kritike iz UN i organizacija za ljudska prava.

Preokret u kupovini oružja

Pored preokreta u spoljnoj politici koje je najavio Duterte, pojavile su se informacije da bi ova azijska država, inače jedan od ključnih američkih saveznika na Pacifiku, mogla da počne da kupuje oružje od Kine i Rusije, koje nude daleko povoljnije cene od Pentagona. To bi dodatno moglo da naruši odnose Manile i Vašingtona, imajući u vidu da još od 1950. godine čak 75% filipinskog uvoza oružja dolazi iz SAD, prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje mira.

– Želimo da kupujemo oružje tamo gde je jeftinije, transparentije i gde nećemo imati dodatne obaveze zbog toga. ne trebaju mi avioni F16, moja zemlja ne planira u rat ni sa kim – rekao je Duterte.

Predsednik je najavio da će ministar odbrane Delfin Lorencana posetiti Rusiju i Kinu i "odabrati najbolju ponudu oružja".

Blic
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter