Izvor:
14.09.2016 u 16:46
0

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Šire se granice rata, OVO ĆE PARALISATI EVROPU!

Nemački ekspert za IT bezbednost Timo Kob upozorava da države i teroristi proširuju svoje granice ratovanja i postaju sve aktivniji na Internetu, dodajući da tehničke mogućnosti dozvoljavaju da se napadnu kako kućni uređajj, tako i bankarski sistemi.

Najveću brigu mi zadaju napadi na snabdevanje električnom energijom, kao i posledice toga po stanovništvo. Posledice isključenja struje bile bi dramatične. Ako se zna koliko su povezane mreže za snabdevanje strujom u Evropi onda se može jasno prepostaviti da bi ''dobar napad'' mogao da parališe velike delove kontinenta, posebno što na to nismo dobro pripremljeni – upozorio je on za bečki "Prese".

Kob naglašava da jedino što nas je do sada štitilo od "razarajućeg" sajber-napada jeste činjenica da se time ne može zaraditi novac.

U međuvremenu, međutim, postoje konflikti u kojima postoji motivacija za tako nešto – ukazao je on.

Kob upozorava da su granice rata proširene, i da se na protivnika više ne šalju tenkovi, već hakeri. To, kako dodaje, važi i za takozvanu Islamsku državu, koja je suočena sa napadima na teritoriji koju je osvojila i koja proširuje zonu konflikta na Evropu.

Logičan nastavak bio bi proširenje aktivnosti na sajber ciljeve. Greška je ako razmišljamo po starom sistemu da staromodna verska shvatanja isključuju poznavanje tehnologija – naglašava on, dodajući da svaki uređaj koji ima IP adresu postaje potencijalni cilj za napade.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter