Izvor:
15.07.2016 u 16:59
0

ČEKAJU SE NOVI IZBORI: Hrvatski Sabor od danas i zvanično raspušten

Od danas je i zvanično prestao sa radom osmi saziv Hrvatskog sabora, nakon što je na snagu stupila odluka o njegovom samoraspuštanju.

Sada je na potezu predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja raspisuje prevremene izbore.

Kako je već ranije najavila, vrlo je verojatno da će oni biti 11. septembra.

Od danas počinju da teku ustavni rokovi za prevremene parlamentarne izbore, koji moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora. Pretpostavlja se da će odluka koju predsedica bude donela stupiti na snagu 1. avgusta, što je važno zbog redosleda izbornih radnji.

Kako javlja HRT, dogodi li se uistinu tako, rokovi počinju teći dan posle, dakle 2. avgusta, što znači da bi političke stranke i nezavisne liste imali rok do ponoći 15. avgusta da Državnoj izbornoj komisiji predaju liste.

Komisija bi potom morala u roku od 48 sati da objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će i zvanično početi izborna kampanja.

Ako se tako poslože datumi, službena će kampanja trajati 23 dana, najduže u poslednjih 15 godina.

Naime, na parlamentarnim izborima 2003. trajala je 21 dan, a na svima ostalima 16 dana.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ crna_gora_mne

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter