12°C

Beograd

U RUMUNIJI NA IZBORIMA POBEDILE SOCIJALDEMOKRATE: Evo šta će to promeniti!

Na lokalnim izborima u Rumuniju, prema prvim anketama sa glasačkih mesta, pobedila je levičarska Socijaldemokratska partija sa 37,5 odsto osvojenih glasova.

Liberali su, prema anketi, na drugom mestu sa 28 odsto glasova, preneo je Rojters.Izbori u Rumuniji, prema ocenama analitičara, protiču u senci korupcionaških skandala koji su pre šest meseci i doveli do pada vlade.

Oni su takođe prvi test za rumunske vlasti posle katastrofalnog požara 30. oktobra prošle godine u noćnom klubu "Kolektiv" u Bukureštu, u kojem su poginule 64 osobe, a nakon kojeg je pala vlada bivšeg premijera Viktora Ponte, prenela je agencija AP.

Smatra se da su za požar odgovorni zvaničnici zaduženi za bezbednost, koji su ignorisali kršenja propisa o zaštiti od požara.Trenutno je u Rumuniji na vlasti privremena tehnokratska vlada.

Agencija AP podseća da su u Bukureštu bivši gradonačelnik i petorica od šest predsednika lokalnih opština, izabrani na izborima 2012. godine, u međuvremenu osuđeni zbog korupcije ili je u toku istraga po tim optužbama. Dvojica njih učestvuje i na ovim izborima.

Među gradonačelnicima 109 većih rumunskih gradova, njih 51 je ili osuđeno za korupciju ili je u togu istraga po tim navodima ili su proglašeni nepodobnima za obavljanje javne funkcije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/rtv

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar