Izvor: Tanjug
14.08.2020 u 22:40
0

SLOVENCI TVRDE: Milo je DEFINITIVNO GOTOV! Kraj mu je blizu!

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes iz Ljubljane uradio je analizu pod nazivom „Crna Gora 2020: Steže se obruč oko Mila Ðukanovića“ u kojoj se razmatra pitanje sudbine njegove 31-godišnje vlasti uoči predstojećih izbora.

OVO MORATE ZNATI

UŽIVO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA! DR TIODOROVIĆ: Za pet dana ponovo o merama! (VIDEO)

PADA BROJ ZARAŽENIH Od korone preminule 4 osobe (STATISTIKA)

REKORDER U TOPOLI: Dejan je TRI puta bio pozitivan na KORONU, proveo 40 dana u izolaciji…

U analizi se, pored ostalog, ukazuje da se po prvi put u istoriji NATO dešava da je novo žarište konflikta, koje je prouzrokovao režim Mila Ðukanovića unutar NATO-a, a ne kao do sada izvan Severnoatlantskog savezništva.

– Analitičari smatraju da je prema izveštajima EU, Stejt departmenta, Fridom hausa i najznačajnijih zvaničnika iz EU i svetske zajednice režim Mila Ðukanovića osuđen na propast, jer je kao antidemokratski režim detektovan od institucija i pojedinaca zapadne provenijencije da ne predstavlja nikav bastion otpora i borbe protiv navodne velikosrpske politike, i „Velike Srbije“ nego kriminalan i korumpiran režim, koji je došao u ozbiljnu konfrontaciju sa najmoćnijim zapadnim državama, dok u pozadini skriveno šuruje sa Kinom i Rusijom – piše u opširnoj analizi.

Ocenjeno je i da će zbog toga biti neizbežno posredovanje međunarodne zajednice, kako bi se rešio unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, koji, kako se navodi, može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost celog regiona.

SAZNAJTE JOŠ

CRNA GORA OTVARA GRANICE SA SRBIJOM! Evo šta će putnicima najverovatnije biti POTREBNO ZA ULAZAK

DR JAKOVLJEVIĆ: Prvi ću primiti rusku vakcinu, koju je pravio Crnogorac

DOBRE VESTI ZA UGOSTITELJE: Od narednog vikenda verovatno produžen rad

U analizi Ifimesa se podseća da poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Ðukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija, a da je vladavina prava u ovoj državi kandidatkinji postala „misaona imenica“.

Ifimes navodi kritike stranih zvaničnika o korupciji, organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, kao i izveštaj Stejt departmenta objavljen u martu 2020. godine o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu, gde se ponovo kritikuje režim Ðukanovića, da je korumpiran i da su vladini zvaničnici uključeni u koruptivne postupke.

Takođe, izvještaj apostrofira i političko uplitanje Ðukanovića u medijske slobode, ističe Ifimes u analizi i navodi upozorenje Metjua Palmera da očekuje uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare.

Napominje se i da je u izveštaju Fridom hausa od maja 2020.godine Crna Gora iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija pozicionirana u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima.

Ifimes objašnjava i zašto Fransis Fukujama, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političkih teoretičara i mislilaca današnjice kritikuje Mila Ðukanovića i njegov režim.

– Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu“, rekao je Fukujama početkom juna 2020 i dodao da je on vrlo „problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć – da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast – piše u analizi Ifimesa.

Fukujama je istakao, da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i da u Crnoj Gori postoji mnogo korupcije.

Fukujama smatra i da saradnja sa Kinom gura Crnu Goru u finansijsku opasnost i da je Ðukanović sam doneo puno upitnih odluka.

Mišljenja je, da je svim istinskim demokratijama potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a „on (Ðukanović) je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo.“

Ifimes navodi i da najznačajniju podršku režimu Mila Ðukanovića pruža Republika Hrvatska.

– Dok Hrvatska, predsedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula (SDP/S&D) kao izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru „zatvara oči“ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Ruskoj federaciji – ocenjuje se u analizi.

PROČITAJTE OBAVEZNO

DA LI JE OVO REALNO? Direktor uhapšen jer je štićenicima protiv korone davao lek za životinje

DOSIJE JAHORINA Ovo su pohapšeni „škaljarci“ radili u šteku na olimpijskoj lepotici

HAOS NA TERAZIJAMA! „Ajkula“ Zorana Živkovića nije mogla da se zaustavi!

RUSI ODUVALI AMERIČKE ŠPIJUNE Su-27 udario na Vojsku SAD i odbranio nebo iznad Crnog mora

Takođe se navodi da režim Mila Ðukanovića pokušava da osigura sveobuhvatnu podršku Bošnjaka Zapadnog Balkana pozivajući se na borbu protiv „velikosrpskog projekta i nacionalizma“.

– Osnova delovanja režima Mila Ðukanovića je da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Ðukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 90-tih godina prošlog veka – ukazuje se u analizi.

Ifijmes postavlja pitanje da li su SAD, EU, najznačajnije svetske nevladine organizacije, međunarodni posrednici i diplomate, navedeni u ovoj analizi, projekti i u funkciji velikosrpske politike, jer kritikuju i upozoravaju na režim Mila Ðukanovića.

– Najbolji odgovor na ovo pitanje će prevashodno dati upravo oni iz regiona, koji zbog uverenja ili nekih drugih interesa podržavaju kriminalni i korumpirani režim neosuđenog ratnog zločinca Mila Ðukanovića. Možda i zaključe, da je upravo Milo Ðukanović ponovo oživeo velikosrpski projekat pokušavajući uzeti imovinu Mitropolije Crnogorsko-Primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) uz dogovor sa svojim višedecenijskim saveznikom mitropolitom Amfilohijom Radovićem – piše u analizi instituta.

U analizi se zaključuje da navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju, da se sve više steže obruč oko Mila Ðukanovića i približava kraj njegovog 31-godišnjeg režima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter