7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Novosti

CRNA GORA OPET NA NOGAMA: Litiju dugu dva kilometra u Beranama predvode majke sa decom, ni sneg nije prepreka za vernike (VIDEO)

Kao i svakog četvrtka od 26.decembra prošle godine,tako se i ovog, verni narod Crne Gore okuplja u litijama širom zemlje. Gotovo celog dana mediji izveštavaju o tome kako pojedinci ili grupe vernika idu peške na molebane u obližnjim gradovima.

ZAKLELI SE U BERANE, ŽIVITIMA CRKVU BRANE!

Još jedna masovna litija u Beranama. Na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, u centru prestonog grada Eparhije budimljansko-nikšićke, koja slavi osam vekova, pod sloganom ''Zakleli se u Berane, životim crkvu brane'', u znak protesta protiv usvajanja spornpg Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenoog na skandalozan način.

SINIŠA MALI: Da deci ostavimo zdravu i stabilnu budućnost!

Uprkos hladnom vremnu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra koju su predvodile majke sa decom koja su na srcima nosila slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

PAROH IZ LESKOVCA PORODIO SUPRUGU U KUPATILU: Rekao "Pomozi Bože", pa zasukao rukave (FOTO)

U mirnom, dostojanstvenom krsnom hodu, građani su bez reči krenuli na moleban koji je služen u manastiru starm 806 godina. Litiju su obezbeđivali vernici i sveštenstvo Eparhije, a sve raskrsnice su blokirali pripadnici Centra bezbednosti Berane, koji od početka dostojanstvenih protesta građana koji brane svoju kanonski jedino priznatu SPC, njene svetinje i sebe od odredbi ''čudnog'' Zakona, svoj posao obavljaju maksimalno korektno, za šta su i juče kao i prethodnoh dana nagrađivani sitskom ruku i pozravima Beranaca.

NAJNOVIJA VEST: Tramp presekao i doneo odluku o Kosovu

DVA VERNIKA KROZ SNEG I ZIMU DO ŠAVNIKA

Dvojica hodočasnika su se uputila do Šavnika kroz sneg i zimu. Jasno su poručili: Ne damo svetinje!

NA HILjADE BJELOPOLjACA U LITIJI

Bjelopoljci su i danas u velikom broju, na hiljade njih, pristigli pred crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Posle zapaljenih sveća, po drevnom običaju, krenuli su u litiji, ulicama grada do crkve Svetog Nikole gde je služen moleban.

ŠEŠELJ OTKRIO TAJNU KOJU JE KRIO DVE GODINE Ovako sam, preko Trampa, planirao da preuzmem vlast! (VIDEO)

SA DURMITORA KREĆE LITIJA NA ŽABLjAK

Iz jezerskih sela podno Durmitora, verni narod kreće na litiju na Žabljak.

NAJMASOVNIJA LITIJA DO SADA: U ANDRIJEVICI 3.000 GRAĐANA

Nikada masovnija litija u Andrijevici. Više od 3.000 građana u srcu Vasojevića.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti