18°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Alo

HRVATE OPET HVATA LUDILO: Pakuju Vučiću otcepljenje Republike Srpske!

Nakon što je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio da Srbi u Republici Srpskoj, nakon daljeg pokušaja unitarizacije BiH, imaju dve mogućnosti - ili promenu struktura Ustavnog suda BiH, u kome više neće biti stranih sudija, ili referendum o statusu Republike Srpske, nastala je opšta histerija u regionu, a sada su Hrvati u sve umešali predsednika Vučića, navodeći da iza cele ideje o otcepljenju stoji upravo on. 

Tako je u hrvatskom Jutarnjem listu osvanuo tekst pod naslovom "prećutna Vučićeva podrška Dodiku oko otcepljenja Republike Srpske" 'Srbija se toliko uplela da više neće moći reći da je to Dodik sam napravio'

"Iako se očekivala konkretnija reakcija službenog Beograda na najave održavanja referenduma, to se nije desilo. Vučić je nakon sastanka ponovio da će Srbija biti uz svoj narod te da se to ne dovodi u pitanje. Poručio je da neće igrati nikakve igre, ali se mora voditi računa o interesima srpskog naroda u BiH. Dodik ga je, kaže, upoznao s time što se krije iza odluke Ustavnog suda BiH.

Stav Jutarnjeg lista potkrepljen je i izjavama analitičara koji navode da je Srbija trebala oštrije da reaguje s obzirom da, ukoliko se bilo što od ovih pretnji ostvari, negativne posledice ni nju neće zaobići.

-  Očekivao sam veće ograđivanje Srbije kada je reč o ovim najavama. Srbija se toliko uplela u sve to da ukoliko stvarno Dodik uradi ovo što je najavio, što može izazvati negativne posledice za celu regiju, automatski će se smatrati da i Srbija stoji iza toga. Srbija ne može reći, Dodik je to odlučio, jer svi znaju da se nijedan potez, ovako krupan, neće povući dok se ne dobije odobrenje od službenog Beograda - kaže analitičar iz Beograda Aleksadar Popov. On smatra da Srbija ima dve mogućnosti: ili da se ponaša konstruktivno i smiri strasti, ili da se drži po strani.

U BiH su političke reakcije usledile odmah nakon najave održavanja referenduma o secesiji.

Tako je izjave Vučića za N1 komentarisao bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

„Zabrinjavajuće je blaga i neutralna reakcija predsednika Srbije Vučića na Dodikov istup, kao i na ranije istupe. Ako Vučić zaista poštuje Dejtonski sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, a institucije BiH ne smeju blokirati“, rekao je Džaferović.

Ogradu Vučića od Dodikovih izjava zatražili su i iz SDA ističući da neće pristati ni na kakve ultimatume. Traže da se poštuje Dejtonski sporazum.

"Ako Srbija, kako tvrdi njen predsednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vreme da Vučić s reči pređe na dela", navode u SDA.

U ponedeljak 17. februara zakazano je održavanje posebne sednice Skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o Informaciji o dosadašnjem radu i odlukama Ustavnog suda BiH.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar