Izvor:
12.11.2016 u 17:21
0

Šokantno otkriće albanskih medija: Islamska država planirala napad na utakmici u Skadru!?

Jedan od četvoro osumnjičenih za planiranje bombaškog napada na utakmici Albanija – Izrael, Hasani Medat je, kako se veruje, učestvovao u borbama u Siriji na strani Islamske države, piše albanski portal "Panorama".

Prema podacima tužilaštva, kako list navodi, Medat je otišao u Siriju 28. jula 2013, a vratio se u Albaniju u decembru iste godine. On je zatim došao u kontakt sa ljudima koji propagiraju radikalni islam i zalažu se za sprovođenje terorističkih akcija.

Veruje se da je Medat trebalo da osigura eksploziv koji bi se koristio na fudbalskoj utakmici. Plan je bio sličan onom iz Pariza prošle godine, pri čemu bi nakon prve detonacije napadači iz "kalašnjikova" pucali na prisutne.

Srećom, izraelske obaveštajne službe su uspele da presretnu komunikaciju među napadačima na Skajpu. Napad je navodno odobrio vrh Islamske države, piše albanski portal.

U vezi s tim napadom, pominje se i ime kosovskog Albanca Lavdrima Muhadžerija, piše portal Ynet. On je, kako Beta prenosi, poznat pod ratnim imenom Abu Abdulah el Kosovo, a u poslednjih nekoliko godina je bio aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i nedavno je planirao seriju napada na Balkanu.

On je prvi put otišao u Siriju 2012. godine, pošto je ranije radio za NATO u Avganistanu. Muhadžeri se u Siriji pridružio Džabhat el Nusri, ogranku Al Kaide.

Godinu dana kasnije vratio se na Kosovo gde se pridružio aktivnostima lokalne islamske zajednice i počeo da regrutuje ekstremiste. Kasnije je, poput mnogih drugih, napustio El Nusru i pridružio se Islamskoj državi, gde je, sudeći po procenama, komandir albanskih boraca.

Dolazak izraelske reprezentacije je propraćen opsežnim bezbednosnim merama, sličnim onima koje su albanske vlasti sprovele prošle godine zbog meča Albanija – Srbija u Elbasanu.

RTS
Foto: panorama.co.al

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter