Izvor:
10.12.2019 u 15:59
0

KUNA ODLAZI U PENZIJU Cene u Hrvatskoj uskoro u dve valute

Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mera kojima će, kada ova zemlja bude uvodila evro, objaviti rat zaokruživanju cena, odnosno neopravdanim poskupljenjima roba i usluga.

To je za portal novac.hr potvrdio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Glavna mera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cena u razdoblju od najverovatnije šest meseci pre uvođenja evra i šest meseci posle.

Kako se navodi, ako bi Hrvatska uvela evro 1. januara 2023. godine, što se uzima kao realan datum, to bi značilo da bi svi trgovci već od 1. jula 2022. godine cene roba i usluga iskazivali i u kunama i evrima.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest meseci nakon što Hrvatska uvede evro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli da porede cene istih proizvoda u kunama i evrima.

Dodaje se da bi obaveza iskazivanja dualnih cena, u kunama i evrima, zavisila od datuma uvođenja evra, što znači da bi eventualno uvođenje evra 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomaklo i šestomesečni termin dualnog iskazivanja cena roba i usluga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter