Izvor:
27.11.2019 u 08:37
0

ON JE MEDICINSKI FENOMEN: Preživeo ubadanje nožem u glavu!

JUNAKA sledeće priče iz vremena bivše Juge već su tada smatrali medicinskim fenomenom. Ne samo da je preživio užasno tešku povredu, već je njegovo ponašanje pre, tokom i nakon poseta lekaru bilo zapanjujuće.

Priču donosimo u suradnji s Yugopapirom.

APRIL 1973: Rudar Sakib Hasanbašić je u svojoj glavi imao zabijen nož, dugačak 13, a širok tri centimetara, pa ipak je ostao živ i sada radi kao rudar u rudniku Lipnica, kod Tuzle. O medicinskom fenomenu iz Tuzle napisane su studije u eminentnim medicinskim časopisima u svetu…

Sakib Hasanbašić, 35-godišnji otac troje dece, rudar je na "širokom čelu" rudnika Lipnica, jednog iz sastava velike rudarske porodice – Titovih rudnika.

Sama po sebi, ova informacija ne bi bila značajna. Međutim, kada se zna da je Sakib Hasanbašić, taj omanji čovek, težak jedva pedesetak kilograma, pretrpeo jedinstvenu povredu u istoriji medicine, onda je itekako važno što on i pored toga obavlja tako težak posao kakav je rudarski.

A o Sakibu se ovih dana naširoko piše i to u inostranim medicinskim časopisima. Ugledni lekari, profesori fakulteta, diskutuju o, valjda, jedinstvenoj operaciji. O operaciji koju su u tuzlanskom Medicinskom centru izvršili primarijus Dimitrije Stanković i dr. Jovan Jelić. Prvi je iskusni hirurg, jedan od najboljih u tuzlanskoj bolnici, doktor koji je izvršio nekoliko hiljada operacija, a drugi je mlad doktor koji je tek završio specijalizaciju, više poznat kao doktor fudbalskog kluba Sloboda.

Drama je počela u kafani

Drama u kojoj je neobični pacijent tuzlanske bolnice zadobio još neobičniju povredu počela je u jednoj privatnoj kafani u Bosanskoj Poljani, selu koje je od Tuzle udaljeno oko 12 kilometara. Posle pijanke nastala je tučnjava, a u toj tučnjavi najgore je prošao jedan od najslabijih – Sakib Hasanbašić. Njemu je u glavu zariven nož dugačak 13, a širok tri centimetara.

Da tragedija bude veća, drška noža je ostala u rukama siledžije, a vrh je prošao – rečeno doslovno – kroz lobanju i izašao u – usta.

Gornji kraj, onaj gde je odlomljena drška, ostao je zariven u lobanju i nije se mogao videti golim okom.

"Sakib je pao okrvavljen na pod", pričao nam je jedan od svedoka ove tučnjave.

"Međutim, on je odmah zatim ustao, malo se zateturao i pošao prema vratima. Mislio sam da je pijan, jer niko nije vidio da je udaren nožem. Tek se slabo primećivala povreda na glavi, bilo je i malo krvi i ništa više."

Sakib Hasanbašić se ničega ne seća, iako je od tog dana prošlo dosta vremena. On čak nije ni video da ga je siledžija udario. Samo zna da se iznenada onesvestio i da se našao na podu.

Međutim u glavi Sakiba Hasanbašića je bio dugačak nož. Prijatelji su ga vozom doveli do predgrađa Tuzle, a odatle je Sakib Hasanbašić pošao pešice do bolnice. Udaljenost od tri kilometara – prešao je sam!

Doktor ne primećuje nož

Bila je noć. U ambulanti Hirurškog odjela dežurao je dr. Jovan Jelić.

"Doktore, pomozite mi. Izgleda da me je netko udario nožem u glavu. Ljuljam se i onesvestiću se", obratio se te večeri Sakib doktoru Jeliću.

"Pomislio sam da je ovaj čovek što je stajao ispred mene pijan", ispričao nam je dr. Jelić.

"Ipak, rekao sam da sedne i pogledao sam ranu. Bila je – na prvi pogled – obična povreda, zadana nekim oštrim predmetom. Rekao sam svom pomoćniku da nije ništa i zamolio ga da ranu očisti i previje."

Neobična povreda bila je uzrok da i iskusni doktor, kakav je dr. Jelić, odmah ne primeti nož.

"Razmišljao sam samo trenutak, a onda, s obzirom na to da se radilo o povredi glave, naredio sam da mi se pripreme rendgenski snimci Sakibove glave. To je bilo gotovo za nekoliko trenutaka, a kad sam u ruke uzeo još mokre negative, skoro sam se onesvestio: na snimkama se lijepo vidjelo da se u glavi Sakiba Hasanbašića nalazi – nož. Prišao sam mu i zavukao ruku u usta, gde sam napipao vrh noža. Kada sam malo bolje pogledao ulaznu ranu, primetio sam deo noža gde je prelomljena drška…"

Na Hirurškom odjelu je nastala uzbuna. Na scenu je stupio primarijus Dimitrije Stanković.

"Operacija koju sam nameravao izvršiti do tada nije nigdje zabeležena. Nisam čak ni u literaturi o tome nešto pročitao. Znao sam postupak, ali što će biti kada izvučem nož? I mogu li ga izvući, a da ne povredim delove mozga?" razmišljao je dr Stanković.

Teškoća je bila i u tome što se tog trenutka nije znalo koji su dijelovi mozga povrijeđeni. I jesu li uopće povrijeđeni. Ako je suditi po ponašanju Sakiba, izgledalo je sve u redu…

Sakib se šalio s lekarima

Operacija koju su izveli dr. Stanković i dr. Jelić po mnogo čemu je neobična. Ono što je iznenadilo kiruršku ekipu bilo je čudno ponašanje Sakiba Hasanbašića, njegova bezbrižnost, kao da se nije radilo o tako složenoj operaciji.

Na pitanje llekara koliko ima dece, Sakib je tada, dok je išao hodnikom k operacijskoj sali, kao iz puške odgovorio: "Nemam ja ni jedno, moja žena ima troje!"

Operacija je trajala više od tri sata: nož je izvađen, zaustavljeno je krvavljenje koje se za trenutak pojavilo, a onda je Sakib prebačen u krevet. Bio je pod posebnom pažnjom i negom lekara. A Sakib je već sutradan, kada se probudio, zatražio – jesti!

"Bio je to najbolji znak da je sve u redu", s osmehom kaže dr. Stanković.

Sa Sakibom Hasanbašićem smo više puta razgovarali. Bilo je to neposredno poslije operacije u tuzlanskoj bolnici, a i nedavno kada se vratio svom poslu i kada su se za njegov slučaj počeli zanimati ugledni medicinski časopisi.

"Kako se osećaš, 'komoratu?'"

"Odlično. A ako pitaš za onu povredu, sve je u redu. Pa, nije to ništa. Udario me nožem, rasekao glavu, pa što onda? Nije mi valjda odsekao glavu. Mala povreda i ništa više ", kaže Sakib kroz smijeh.

Odmah nakon izlaska iz bolnice Sakib se vratio svom poslu. On je rudar u rudniku Lipnica i nije želio ići ni na bolovanje.

"Kako je doktor Stanković? Odavno nisam otišao kod njega", pita nas Sakib.

"Pozdravite ga i recite mu da ću ga uskoro posetiti."

index.hr
Foto: index/printscreen/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter