5°C

Beograd

ZAEV: I dalje smo ljuti i razočarani!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da Skoplje neće dozvoliti da, kako je naveo, istorijska greška EU da odloži pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ponovo otvori probleme u njegovoj zemlji, ali i u regionu.

- I dalje smo razocarani, ljuti i pomalo frustrirani, jer smo dobili obećanje Evropske unije da će oni, kada mi ispunimo svoje, oni ispuniti svoje, i nisu uspeli - rekao je Zaev.

Briselski portal navodi da se posledice odbijanja EU od prošlog meseca mogu osetiti, ne samo u Severnoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na zapadnom Balkanu i šire.

Zaev je podsetio da je Balkan ne tako davno bio "bomba koja otkucava".

- Ne želimo da dozvolimo da takva istorijska greška (podstakne) nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovde u mojoj zemlji, ali i širem regionu - rekao je Zaev.

Politiko podseća da se francuski predsednik Emanuel Makron nije sam sam usprotivio pregovorima o članstvu u EU za Severnu Makedoniju, zemlju sa oko dva miliona ljudi, na samitu u Briselu prošlog meseca, ali da je on je bio pokretačka snaga te odluke.

Francuski lider je tvrdio da EU mora da se reformiše pre širenja na nove članice i pozvao je na preispitivanje procesa pristupanja, za koji je prigovorio da mu nedostaje transparentnost i da se u slučaju da zemlja kandidat promeni politički kurs, ne može preokrenuti, vceć samo zamrznuti.

Način na koji je Makron govorio o regionu je, prema ocenama Politika, bolan i za ostale lidere zapadnog Balkana.

Zaev je rekao da će se, uprkos odlukama EU, držati Prespanskog sporazuma sa Grčkom o promeni imena Makedonije.

- To je dobar sporazum, dovoljno fer za obe strane. Implementacija se mora nastaviti jer donosi koristi za obe strane - rekao je Zoran Zaev.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/zoran zaev

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar