4°C

Beograd

KIVNI HRVATSKI VETERAN PRETI SRBINU Spremaju akcije protiv Pupovca

Josip Periša, predsednik Glavnog odbora Hvidre, Zajednice udruženja i članova ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, nazvao je danas hrvatsko državno tužilaštvo "jugoslavenskim i boljševičkim leglom" i zatražio ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića.

Periša je tako reagovao nakon što je DORH juče odbacio čak 13 krivičnih prijava Hvidre protiv lidera SDS S, Milorada Pupovca i najavio akcije koje, kako je rekao, neće biti "nimalo prijatne".

Periša je izjavio i da DORH nije učinio ništa na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca, a to, kako je kazao, opravdavaju protokom vremena i starosti svedoka.

- Zbog toga ćemo insistirati da se godišnji izveštaj Državnog tužilaštva za 2017. i 2018. godinu odbace, nakon čega Dražen Jelenić mora da podnese ostavku - rekao je Periša.

Predsednik Hvidre tvrdi da neće morati da odstupi samo Jelinić, već i svi njegovi zamenici koji su jednako krivi, jer, kako kaže, niko nije uticao na DORH da ne procesuira srpske ratne zločince, nego da je ta institucija jednostavno "nesposobna, nekompetentna i nezainteresirana, uprkos tome što se radi o glomaznom aparatu s više od 1.700 zaposlenih".

Takođe je najavio da Hvidra neće stati samo na pritisku preko medija na saborske zastupnike, nego da će "ultimativno pred hrvatskom javnosti postaviti tezu da ćemo, ako se prihvate izveštaji Državnog tužilaštva, preduzeti akcije koje neće biti nimalo ugodne", poručio je Periša.

Na pitanje kakve će to akcije biti odgovorio je: "O tom potom", preneo je hrvatski portal.

Predsednik Hvidre Josip Ðakić još se nije izjasnio o stavu čelnika Glavnog odbora.

Ðakića je deo braniteljskih organizacija prozvao poslednjih dana za licemerje, nakon što je posle pritiska vrha vlade i premijera Andreja Plenkovića saborski Odbor za ratne veterane - kojim on predsedava - povukao vlastiti predlog o ukidanju Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

Reagirao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je kazao da je "blago iznenađen" odbacivanjem krivičnih prijava protiv Pupovca, ali je rekao i da nije dovoljno upoznat s detaljima.

O zahtevu za smenu Jelenića rekao je da je to pitanje za Hvidru.

- To je stvar Hvidre. Kada govorimo o Hvidri, treba razdvojiti dve stvari - članstvo Hvidre prema kojem imam veliki respekt i rukovodstvo Hvidre o kojem nemam baš dobro mišljenje - kazao je Penava.

Naglasio je da je vukovarsko rukovodstvo definitivno odustalo od novog protesta, jer ne bi imao smisla ukoliko bi bio miran.

Rekao je i da premijer Andrej Plenković nije tražio da se protest ne održi.

- Ova tema daleko je iznad po važnosti od dnevne politike po svemu. Ove stvari moramo rešiti kao društvo. Mislim da je odgovornost na svima onima koji misle o sebi kao odgovornim političarima - kazao je Penava.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar