Izvor:
21.09.2019 u 09:16
0

DODIK: Reč je o opštemuslimanskoj deklaraciji!

Od predsedika Aleksandra Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su sve pretnje Bakira Izetbegovića prazne priče, rekao je srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik uoči današnjeg sastanaka predstavnika RS sa Vučićem u Beogradu.

Pokušaćemo politički da delujemo. Srbija je danas važna i stabilna i jedina može da garantuje mir, ali očekujemo da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje i našu slobodu i postojanje Republike Srpske – rekao je Dodik zaključujući da više nije moguć rat u BiH, ali da je moguća odluka o samostalnosti RS.

Dodik je ponovio da je deklaracija SDA antidejtonska i antiustavna, pa kao takva ne može biti osnov za razgovore o bilo kakvom uređenju BiH.

"Reč o opštemuslimanskoj deklaraciji koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom."

Prema njegovim rečima, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije, koji podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od tih varijacija rešenja koja se pominju može biti da čcetiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga – rekao je Dodik.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

"Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakrter – Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati otvorena ta pitanja i dalje, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj."

Na pitanje sta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i KiM povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. "Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba".

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, NATO je dva puta bombardovao srpski narod i za RS nije opcija priključenje Alijansi. S druge strane, Dodik ne isključcuje saradnju sa tim vojnim savezom.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter