Izvor:
14.09.2019 u 14:19
0

DRAGAN ČOVIĆ: Ugovor nije propao!

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović smatra da sporazum potpisan s Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem nije propao i da treba i dalje raditi da bi on bio sproveden u celosti.

Treba raditi i stvarati ambijent da se sporazum sprovede u celosti, jer je načinjen kao celina sastavljena od 7-8 ključnih elemenata funkcioniranja bosanskohercegovačkog društva u vremenu ispred nas. Tu su stvari od spoljne, unutrašnje, ekonomske politike. Zaista je kompletan. Zato sam uveren da nećemo sklapati nove dogovore jer se radi o kompromisu o puno tema – rekao je Čović.

Ocenio je da je reč o različitim taktikama, ali da, ipak, ne preostaje ništa drugo nego oformiti vlast.

U pitanju su različite taktike u ostvarenju nekih kratkoročnih planova i politika ljudi koji su dobili šansu da oforme vlast. Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uverena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažnije reakcije, ali one su izostale. Zato im ne preostaje ništa drugo nego oformiti vlast – rekao je Čović.

Na pitanje o blokadi izbora novog Saveta ministara zbog predaje dokumenta u vezi sa NATO, predsednik HDZ-a BiH naglasio je da je to tehničko pitanje koje se nameće kao političko te da je za njega ključno da je u sporazumu rečeno da se saradnja s NATO-om nastavlja.

Evidentno je da je to godišnji izveštaj, koji se veže uz NATO, korišćeno je kao alat za blokade. To je tehničko pitanje koje se nameće kao političko. Slična se mantra ponavljala i u vezi s vojnom imovinom pa se prestalo govoriti o tome. Za mene je ključno da smo u sporazumu kazali da se sauradnja s NATO-om nastavlja i da odluke treba poštovati. Naši dugoročni ciljevi, NATO i EU, ne bi trebalo na bilo koji način da se postavljaju kao uslov za uspostavljanj vlasti – istakao je Čović.

Govoreći o poziciji hrvatske politike, Čović je rekao da je ona krajnje uravnotežena između političkog Sarajeva i političke Banjaluke i da će se nastaviti na identičan način.

"Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabilizujemo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna država BiH. Samo u takvoj državi najmalobrojnijem će narodu biti dobro”, zaključio je Čović

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter