24°C

Beograd

CRNOGORSKA POLICIJA U AKCIJI: Deportovano 358 stranaca! (FOTO)

Službenici Uprave policije Crne Gore, od početka 2017. godine proterali su 299 stranaca, dok su deportovali 358.

Prema podacima koji su dostavljeni Danu iz Uprave policije, u tom periodu granični policajci nisu dozvolili ulazak u Crnu Goru 4.057 osoba.

Kako se navodi, kontrole stranaca povećane su poslednjih godina uglavnom zbog sukoba kotorskih klanova, pa je i povećan broj osoba koje su proterane zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti u državi.

Osim zbog navodne opasnosti po državu, stranci se, shodno zakonskim propisima, mogu proterati ako ne napuste Crnu Goru u roku određenom rešenjem o povratku.

Rešenje o proterivanju stranca policija može doneti na osnovu pravosnažne odluke nadležnog državnog organa, ako stranac: prekrši propise kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca; pomaže u nezakonitom ulasku, tranzitu ili boravku; zaključi brak iz koristi; prekrši propise kojima se uređuje sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, javni red i mir, oružje ili zloupotreba opojnih droga; izbegava poreske obaveze; učini krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti; ako je pravosnažno osuđen u drugoj državi za teško krivično đelo, kažnjivo i po crnogorskim propisima; ponavlja činjenje prekršaja; učini prekršaj s elementima nasilja", propisuje Zakon o strancima Crne Gore.

Prema podacima iz policije, ovaj organ donese najviše rešenja o obavezi napuštanja Crne Gore.

- U 2019. godini, za prvih šest meseci, policija je donela 83 rešenja o proterivanju stranaca, 545 rešenja o obavezi napuštanja Crne Gore, a prinudno je udaljila 78 stranaca, dok su sudovi izrekli jednu zaštitnu meru proterivanja stranaca iz zemlje - navedeno je u Rešenju o proterivanju stranca.

Navedeno je i da 2017. godine policija u Crnu Goru nije dozvolila ulazak za 2.360 osoba, 2018. za 1.358 njih, a u prvoj polovini ove godine za 339.

- Najčešći razlozi zbog kojih nije dozvoljen ulaz u Crnu Goru jesu neispunjavanje uslova za ulazak, neposedovanje novčanih sredstava za izdržavanje, nevažeća putna isprava itd - pojašnjavaju iz policije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@cafemontenegro

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar