Izvor:
20.08.2019 u 07:43
0

CRNOGORSKA POLICIJA U AKCIJI: Deportovano 358 stranaca! (FOTO)

Službenici Uprave policije Crne Gore, od početka 2017. godine proterali su 299 stranaca, dok su deportovali 358.

Prema podacima koji su dostavljeni Danu iz Uprave policije, u tom periodu granični policajci nisu dozvolili ulazak u Crnu Goru 4.057 osoba.

Kako se navodi, kontrole stranaca povećane su poslednjih godina uglavnom zbog sukoba kotorskih klanova, pa je i povećan broj osoba koje su proterane zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti u državi.

Osim zbog navodne opasnosti po državu, stranci se, shodno zakonskim propisima, mogu proterati ako ne napuste Crnu Goru u roku određenom rešenjem o povratku.

Rešenje o proterivanju stranca policija može doneti na osnovu pravosnažne odluke nadležnog državnog organa, ako stranac: prekrši propise kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca; pomaže u nezakonitom ulasku, tranzitu ili boravku; zaključi brak iz koristi; prekrši propise kojima se uređuje sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, javni red i mir, oružje ili zloupotreba opojnih droga; izbegava poreske obaveze; učini krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti; ako je pravosnažno osuđen u drugoj državi za teško krivično đelo, kažnjivo i po crnogorskim propisima; ponavlja činjenje prekršaja; učini prekršaj s elementima nasilja", propisuje Zakon o strancima Crne Gore.

Prema podacima iz policije, ovaj organ donese najviše rešenja o obavezi napuštanja Crne Gore.

– U 2019. godini, za prvih šest meseci, policija je donela 83 rešenja o proterivanju stranaca, 545 rešenja o obavezi napuštanja Crne Gore, a prinudno je udaljila 78 stranaca, dok su sudovi izrekli jednu zaštitnu meru proterivanja stranaca iz zemlje – navedeno je u Rešenju o proterivanju stranca.

Navedeno je i da 2017. godine policija u Crnu Goru nije dozvolila ulazak za 2.360 osoba, 2018. za 1.358 njih, a u prvoj polovini ove godine za 339.

– Najčešći razlozi zbog kojih nije dozvoljen ulaz u Crnu Goru jesu neispunjavanje uslova za ulazak, neposedovanje novčanih sredstava za izdržavanje, nevažeća putna isprava itd – pojašnjavaju iz policije.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@cafemontenegro

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter