Izvor:
10.10.2016 u 19:41
0

ČUDO NA DNU JADRANA: Svi ronioci hoće na Titov potonuli brod

Ronioci iz cele Evrope nedeljama čekaju kako bi razgledali brod Vis koji je u maju potopljen u pulskom akvarijumu. Vlasnik je tako stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu. Italijani, Slovenci, Austrijanci, Nemci i Nizozemci. Ronioci iz cele Evrope dolaze na Kamenjak kraj Pule i istražuju Titov brod Vis.

Brod je potopljen u maju ove godine, a vlasnik Arsen Brajković na to se odlučio kako bi stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

“Već je ova turistička sezona bila odlična, a nismo ni stigli da se bavimo marketingom”, zadovoljno govori Arsen.

Vis je potopljen na 34 metara dubine, dok je vrh broda na 18 metara, pa je upravo zbog toga pogodan i za ronioce početnike. Titov brod dugačak je 58 metara, a u najširem delu širok je 8,7 metara. Njegovo potapanje bila je kompleksna akcija koja je zahtevala čak i promenu zakonodavstva.

Koncesija je izdata na 20 godina. Za to je zaslužno jako puno ljudi, od ronilačke zajednice do Ministarstva turizma, posebno bivši ministar Darko Lorencin. Tu je i bogato iskustvo ekipe iz Rijeke predvođene Ferdom Hitrecom, turističke zajednice Rijeke i Istre, delatnici Ministarstva pomorstva… Puno ljudi je učestvovalo kako bismo imali ovu atrakciju – kaže Brajković, i dodaje kako je zanimanje za brod veliko baš zbog toga što turisti znaju da je na njemu plovio Tito.

Razgledanje spolja i iznutra obavlja se uz pratnju licenciranih ronilačkih centara koji s nama sarađuju, a uz prethodnu rezervaciju na našoj službenoj stranici shipwreck-vis.com” govori vlasnik broda.

Za razgledanje postoji lista čekanja, a Brajković najavljuje kako posetiteljima planira da dodatno pojača doživljaj i to osvetljenjem, podvodnom fotografijom, memorijalnim centrom, a izrađivaće i suvenire koji će ih sećati na jedinstvenu avanturu pod morem.

“Ronioci traže adrenalin”, zaključuje na kraju.

Podsetimo, admiralski brod Vis izgrađen je u brodogradilištu “Uljanik” 1956. godine. Bio je zapovedni brod jugoslavenske ratne mornarice do ranih devedesetih godina.

B92
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter