Izvor:
05.06.2019 u 05:45
0

ŽAN KLOD JUNKER: Severna Makedonija će najverovatnije dobiti datum za pretpistupne pregovore u julu!

Severna Makedonija će najverovatnije dobiti datum za pretpristupne pregovore u julu, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker je sinoć, na zajedničkoj konferenciji sa severnomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog leta, prenosi sinoć MIA.

Zaev je rekao da je uveren da će ta odluka biti doneta ovog leta ističući da ta zemlja to 100 odsto zaslužuje.

Verujem da će tokom leta biti doneta odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za ceo region, kao i za Severnu Makedoniju, nego što je EU – rekao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han izjavio je da je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom.

Prema njegovim rečima, taj sporazum može imati veliki uticaj na ceo region.

Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagradjena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, na primer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine – rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u poslednjem izveštaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

Izvor:B92
Foto: Twitter/Zoran_Zaev

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter