Izvor:
15.10.2018 u 06:09
0

IZMENA USTAVA U SOBRANJU: Makedonski poslanici danas o promeni imena!

Poslanici Sobranja danas treba da se izjasne o početku rasprave o predlogu za izmene Ustava kojima se predviđa promena imena u Republika Severna Makedonija.

Vlada predlaže da se pridev "severna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Severna Makedonija".

Predložene su izmene u uvodnom delu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmene dva člana Ustava, rekao je portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992.

– Novi predlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susednih država – pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe menjan 1992, a u skladu s tim amandmanom – Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne mešajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter