Izvor:
17.08.2016 u 21:36
0

NA MESTU VELIKOG STRADANJA SRBA: Vučić u petak na obeležavanju 75 godina od GENOCIDA U JASENOVCU

Na platou ispred "Topole užasa", u Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj, u petak će biti obeleženo 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti Jasenovac.

Nakon istorijskog časa i recitala u izvođenju glumaca iz Republike Srbije i Republike Srpske, skupu će se obratiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, najavio je danas vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnom programu će prisustvovati predstavnici Vlada Srbije i Srpske, skupština Srbije i Srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, mnogobrojna udruženja i građani.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Jasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 dece mlađe od 14 godina.

Logor u Jasenovcu nalazio se na površini od oko 210 km2 duž leve obale Save, na potezu od Stare Gradiške na istoku do sela Kraplje na zapadu, i od Struga na severu do linije između Draksenića i Bistrice na jugu.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih. Veći broj je stradao u borbama sa logorskim čuvarima.

Logor u Staroj Gradiški, deo jasenovačkog kompleksa, oslobođen je 23. aprila 1945. godine, a trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju.

Tanjug
Foto: Twitter/ Balkan TJ (BIRN) ‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter