Izvor:
15.06.2018 u 14:13
0

SAVET MINISTARA EU: Napredak Srbije u pregovorima o članstvu!

EU pozdravlja ukupni dosadašnji napredak Srbije u pregovorima o članstvu, ali poziva Beograd da ubrza reforme vladavine prava i jasnije komunicira o svom opredeljenju za evropske integracije u javnoj debati, stoji u nacrtu zaključaka o Srbiji Saveta ministara EU, navodi RTS.

U nacrtu zaključaka, u koje je RTS imao uvid, navodi se i da ministri ujedno pozdravljaju "zakasneli" početak rada na statutu Zajednice srpskih opština (ZSO) i pozivaju na ispunjenje ove "dugogodišnje obaveze".

– Napredak u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom odrediće tempo pregovora sa Srbijom – stoji u detaljnom nacrtu zaključaka o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja, koji bi ministri spoljnih i evropskih poslova EU trebalo da usvoje 26. juna u Luksemburgu.

U nacrtu se pozdravlja "potvrđena posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao strateškom izboru" i naglašava da je ključno da vlada aktivnije i nedvosmisleno komunicira o tom izboru u javnoj raspravi.

Navodi se da Savet pohvaljuje "kontinuirani napredak u ekonomskim reformama" i ohrabruje Srbiju da dodatno popravi poslovnu klimu, nastavi sa rešavanjem javnog duga i strukturnim reformama.

U dokumentu se navodi da EU poziva Srbiju da značajno pojača napore u oblasti vladavine prava i osigura nezavisnost i efikasnost sudstva, uz ocenu da je manjak napretka u oblasti slobode izražavanja "razlog za povećanu zabrinutost".

Pozdravlja se dugoočekivani početak rada upravljačkog tima na statutu ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Sporazumom iz 2015. i pozivaju obe strane na "konstruktivni" angažman kako bi se ispunila ova obaveza.

RTS navodi da uoči Saveta ministara i samita lidera EU krajem meseca u Briselu, Srbija i Crna Gora očekuju otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a Makedonija i Albanija se nadaju zelenom svetlu za početak pristupnih pregovora sa EU.

Navodi se da se uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije i postignutom sporazumu o imenu između Grčke i Makedonije, Francuska i Holandija protive otvaranju pregovora sa Makedonijom i Albanijom u ovom trenutku. Pariz i Hag traže da se odluka o pregovorima odloži za drugu polovinu sledeće godine, a da u međuvremenu Evropska komisija pripremi izveštaj o stanju reformi u ove dve zemlje, pre svega u oblasti vladavine prava.

Problem za usvajanje zaključaka o proširenju EU mogao bi da bude i stav Austrije, koja se zalaže za prekid pristupnih pregovora sa Turskom. Beč je nagovestio da bi mogao da stavi veto na tekst zaključaka ukoliko u njemu Turska bude stavljena u kontekst daljeg proširenja EU, napominje javni servis.

Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter