Izvor:
21.05.2018 u 18:54
0

PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA ALIJEV: Za nas Srbija ima veliki značaj, cenimo Vučićevu politiku!

Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan, visoko cenimo politiku Aleksandra Vučića, rekao je danas novinarima u Bakuu predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, u kojem je konstatovano da postoji veliki prostor za razvoj saradnje dve zemlje, bez otvorenih pitanja.

Azerbejdžan, rekao je Alijev, pridaje veliki značaj poseti predsednika Srbije i veruje da će ona dati dobre rezultate.

– Posle ove posete dinamika odnosa biće jača – ističe Alijev.

Upravo potpisani Zajednički akcioni plan, prema njegovim rečima, je opširan dokument, veoma važan i sadrži sva značjana pitanja odnosa dve zemlje.

– U međunarodnim organizacijama smo podrška jedni drugima. Po pitanju teritorijalnog integriteta i celovitosti se uvek podržavamo i smatramo da se konflikti moraju rešavati u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijama SB UN – rekao je Alijev.

On je takođe rekao da visoko ceni to što Vučić brani nezavisnu politiku svoje zemlje.

– Vaš narod vas podržava i mi možemo samo tome da se radujemo. Za Azerbejdžan Srbija ima veliki značaj. Važna je obostrana volja a ona postoji – zaključio je Alijev.

Kada je reč o ekonomiji, Alijev je rekao da ceni korake koji se preduzimaju ali da smatra da današnja razmena između dve zemlje ne odgovara potencijalima.

– Pokazatelji su niski ali ovi sporazumi će doprineti da se to promeni – kaže on.

Posebno je naznačio oblast energetike kada je reč o međusobnoj saradnji dodajući da ona puno obećava.

– I u akcionom planu je to pitanje dotaknuto – dodao je Alijev, napomenuvši da je Azerbejdžan inicijator i realizator krupnih gasnih projekata, navodeći primer projekte Šah Deniz i Tanap, južni gasni koridor.

Podsetio je i da je u oktobru počela sa radom železnica na relaciji Baku-Tbilisi-Kars i da će njome biti prevožena roba iz Azije u Evropu i obrnuto.

– Svi enetgetski i transportni projekti otvaraju i druge mogucnosti i doprinose jačanju stabilnosti – rekao je Alijev.

On je rekao da će Vučić sutra na otvaranu Centra srpskog jezika imati priliku da vidi kakvu simpatiju ljubav i zainteresovanost Azerbejdžanci imaju za Srbiju. Prema njegovim rečima, i oblast turizma je jedna od onih koja može doneti ekonomsku korist obema zemljama ali i dovesti do još većeg zbližavanja naroda.

Izvor: Tanjug
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter