Izvor:
18.07.2016 u 13:22
0

MIŠĆEVIĆ: „Idemo dalje, poglavlja će biti otvorena DANAS!“

Insistiranje Hrvatske da promenimo zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine je bilateralan zahtev, jer konsenzus da se tako nešto traži od Srbije nije postignut na nivou Evropske unije, izjavila je šefica tima za pregovore s Evropskom unijom Tanja Miščević.

Miščević kaže da će poglavlja 23 i 24 danas biti otvorena.

Posle ovoga, stvari u pregovaračkom procesu nikako ne bi smele da budu iste kao pre otvaranja ova dva poglavlja za pregovore. To je znak da idemo dalje – rekla je Miščevićeva za "Politiku".

Na konstataciju da Hrvatska i dalje insistira na zahtevu za promenom zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine, ona je kazala da je to bilateralni zahtev, jer konsenzus da se tako nešto traži od Srbije nije postignut na nivou EU. Miščević je podstila da je to dugo bio predmet razgovora između 27 država članica Unije, s jedne strane, i Hrvatske, s druge strane.

I nije takav dogovor postignut, prosto zato što nema prava u ovoj oblasti u EU, kao i zbog toga što znatan broj država članica na isti način kao Srbija reguliše nadležnost za procesuiranje ratnih zločina. Od početka smo tvrdili da je to pitanje za bilateralne razgovore, pa će, nadam se, u tom kontekstu razgovori biti i nastavljeni – rekla je Miščević.

Tanjug
Foto: Medija centar Beograd

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter