Izvor:
15.07.2016 u 18:11
0

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Formira se i stalno radno telo za sprečavanje nasilja, potvrdio ministar Selaković

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici i društvu početi da se primenjuje najverovatnije krajem ove ili početkom naredne godine.

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio donošenje još novih mera i dodao da je uveren da će taj akt biti usvojen u narednih mesec i po ili dva.

Mogao bi zakon da stupi na snagu početkom naredne godine, 1. januara, na primer – rekao je premijer. Dodao je da će novim zakonom biti uvedena i neka nova krivična dela. To su, kazao je, velike promene i videćemo da ih u najkraćem roku dostavimo parlamentu.

I ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će pri Vladi Srbije biti formirano stalno radno telo u koje će biti uključeni državni organi i predstavnici nevladinog sektora, i koje će brinuti o sprovođenju zakona o sprečavanju nasilja u porodici i društvu.

Selaković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će novim zakonom o organizaciji državnih organa u sprečavanju nasilja u porodici i društvu biti predviđeni mehanizmi funkcionisanja. To, kako je rekao, podrazumeva specijalizaciju policijskih službenika, specijalizaciju zamenika javnih tužilaca, kao i posebnu proceduru prema kojoj će biti prijavljivano delo nasilja.

Uposleni u MUP-u kada dobije prijavu o nasilju u porodici biće dužan da odmah tu prijavu prosledi službeniku specijalizovanom za takva krivična dela, a koji će imati pravo da izvrši procenu rizika.

Zavisno od te procene da li postoji nasilje u porodici taj službenik će naložiti ostanak nasilnica u pritvoru do 48 i istovremeno predložiti hitne mere tužiocu.

Tužilac će imati rok od 24 sata da sve to dostavi sudu, koji na osnovu procene donosi hitnu meru u trajanju od 30 dana odstranjivanja nasilnika iz kuće u kojoj živi sa svojom porodicom. Ukoliko nasilnik ne poštuje tu meru on će u hitnom postupku biti kažnjen pritvorom od 30 dana, precizirao je Selaković.

Kada je reč o pooštravanju kaznene politike, Selaković je rekao da će Vlada Srbije izaći sa konkretnim merma, ali ono što jeste indikativno je da je kaznena politika u našim sudovima na granici zakonskog minimuma i neretko ispod minimuma.

Na nama je da vodimo računa o kaznenoj politici, a na sudovima je da primenjuju propise – rekao je Selaković.

Ministar je pomenuo i utvrđivanje besplatne pravne pomoći žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja koja bi bila pružena od države.ž

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ bratvamos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter