Izvor:
11.07.2016 u 22:24
0

ITALIJANSKI DRŽAVNI SEKRETAR U POSETI SRBIJI: Radni ručak sa premijerom, razgovori o evrointegracijama i saradnji

Italijanski državni sekretar Vićenco Amendola doputovao je u posetu Beogradu kako bi razgovarao sa najvišim srpskim zvaničnicima i održao sastanak sa italijanskim ambasadorima u regionu zapadnog Balkana, a prvog dana posete je između ostalog priređen radni ručak sa premijerom Vučićem i ambasadorima.

Vest o tome objavljena je na Tviter nalogu premijera Srbije.

Na radnom ručku sa državnim sekretarom Amendolom i italijanskim ambasadorima jadransko-balkanske regije – naveo je Vučić.

Prema saopštenju Ambasade Italije u Beogradu, teme razgovora tokom ručka su nastavak evropskih integracija svih balkanskih zemalja i regionalna saradnja.

Ručku u Ambasadi Italije se, prema najavi, putem video konferencije priključio i ministar spoljnih poslova Italije Paolo Ðentiloni.

Vučić i Amendola će se sastati i sutra, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nakon sastanka, premijer Srbije će prisustvovati uručivanju zvaničnog obaveštenja o završetku projekata obnove objekata za zaštitu od poplava finansiranih iz italijanske donacije predstavnicima lokalnih samouprava Krupanj, Loznica, Kladovo i Osečina, navedeno je u saopštenju.

Amendola će se sutra sastati i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i delegacijom Skupštinskog odbora za evropske integracije, sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, predstavnicima nezavisnih tela i grupom italijanskih privrednika u Srbiji, najavila je italijanska ambasada.

Prema saopštenju ambasade, centralne teme posete državnog sekretara italijanskog Ministarstva spoljnih poslova Beogradu su početak italijanskog predsedavanja Samitom o Zapadnom Balkanu, koji će sledeće godine biti održan u Italiji i potvrda italijanske podrške evropskom putu Srbije i Balkana,"imajući vidu i predstojeće otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU".

Državni sekretar Amendola je prvi predstavnik jedne zemlje Evropske unije koji posećuje Beograd nakon što je za sledeću nedelju najavljeno otvaranje poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, vladavini prava i bezbednosti u okviru pregovora koje Srbija vodi sa Evropskom unijom, podseća se u saopštenju.

Italija je, kako dodaje Ambsada, najveći ekonomski partner Srbije sa trgovinskom razmenom od preko 3,5 milijarde evra i 3 milijarde investicija.

Više od 500 italijanskih preduzeća posluje u Srbiji, u kojoj je italijanski jezik drugi po broju onih koji ga uče.

Nakon što su se u decembru 2014. godine u Rimu sreli premijeri Mateo Renci i Aleksandar Vučić, prošle godine su Beograd posetili predsednik Republike Italije Serđo Matarela, predsednik italijanskog Senata Pjetro Graso i ministar spoljnih poslova Paolo Ðentiloni.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/diplomacy140, aleksandarvucic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter