Izvor:
25.06.2016 u 18:10
0

JUBILEJ NEMAČKO – SRPSKE RAZVOJNE SARADNJE: 1, 6 milijardi evra za 15 godina PARTNERSTVA!

U Beogradu je danas obeleženo 15 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka, prema rečima ambasadora te zemlje Aksela Ditmana, za značajane projekte u Srbiji izdvojila 1, 6 milijardi evra.

Jubilej je obeležen u Knez Mihailovoj ulici u centru grada programom za decu i odrasle, a duž te ulice predstavljena je i izložba "Dela znače", u okviru koje su predstavljeni najzanimljiviji primeri saradnje u poslednjih deceniju i po.

Ambasador Ditman je istakao da je cilj nemačke podrške Srbiji približivanje naše zemlje EU, osnaživanje produktivnosti privrede i poboljšanje životnog standarda građana.

On je naveo neke od primera dosadašnje saradnje, među kojima su podrška projektu snabdevanja vodom, kao i priključenje značajnog broja opština u Srbiji na sistem daljinskog grejanja… Ditman je naveo da se radi i na tome da se u srpski obrazovni sistem uvede dualno obrazovanje.

Kako je rekao, ne radi se samo o infrastrukturnim projektima, koje je njegova zemlja finansirala, već postoji značajna saradnja i u oblasti kulture.

Sredstva iz kojih se finansira saradnja sa Srbjom dolaze najvećim delom iz budžeta Nemačkog saveznog minisarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Ta saradnja realizuje se pre svega, kroz dve organizacije – Nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju, GIZ, te kroz KfW Razvojnu banku, koja je zadužena za sprovođenje investicionih projekata.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je Nemačka iskazala prijateljstvo prema Srbiji na najbolji mogući način.

"Nemačka nas je politički podržala u procesu evropskih integracija, ali i finansijski. Ne smemo zaboraviti taj gest i dobru nameru. Zahvaljujemo se i na podršci u procesu evropskih integracija i nadamo se da ćemo i nadalje imati podršku Nemačke na tom put", rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug
Fato: Tanjug video/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter