1°C

Beograd

HAOS U GRČKOJ: Građani na ulicam, u ponoć GLASANJE O NOVIM MERAMA STEZANJA KAIŠA

Grčka se priprema za još jedne najnovije mere štednje u sve dužem nizu zahteva kreditora što je njhov uslov za isplatu naredne tranše kredita Grčkoj pre sastanka Evrogrupe u utorak.

Više od 8.500 ljudi je protestovalo je u nedelju u Atini pred Skupštinom Grčke, a sav javni prevoz u petomilionskom glavnom gradu je bio blokiran tokom vikenda zbog očekivanog izglasavanja novih, krajnje nepopularnih mera.

"Svi će biti pogođeni bujicom novih mera", osudio u Skupštini Kirijakos Micotakis, lider Nove demokratije, stranke opozicione desnice.

Osim ako ne bude velikog iznenađenja, Skupština Grčke će u glasaju predviđenom za noćas posle ponoći, odobriti zakon koji predviđa mehanizam automatske korekcije u slučaju budžetskog deficita, dodatne mere za ubrzavanje privatizacije, kao i povećanje indirektnih poreza.

Tekst novog propisa od čak 7.000 stranica je već usvojen u petak u nadležnom skupštinskom odboru samo glasovima vladine većine koju čine levičarska SIRIZA premijera Aleksisa Ciprasa i mala nacionalistička stranka Anel.

Grčka vlada se nada da će donošenje tih mera štednje omogućiti nastavak plana pomoći odobrenog prošlog leta, ali blokiranog već nekoliko meseci.

Atina očekuje da njeni poverioci u utorak odobre isplatu kreditne tranše od 5,4 milijarde evra i da olakšaju teret ogromnog duga Grčke koji predstavlja 180 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

Izvor:Beta
Foto: Youtube Printscreen/Dk News

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar