Izvor: Alo.rs
28.11.2020 u 07:36
0

ISPLIVAO DOKUMENT KOJI GOVORI DA JE KOSOVO ODUVEK PRIPADALO SRBIMA

Na prostoru celog Kosova i Metohije sredinom 15. veka gotovo da nije bilo albanskih porodica, preciznije, postojalo je samo 46 albanskih domaćinstava

To pokazuje dokument „Defter za Vukovu oblast“, koji sadrži detalje popisa stanovništva koji je sproveden u Osmanskom carstvu. Ovaj značajni dokument, koji se čuva u Istorijskom arhivu u Istanbulu, otkriva veoma važne činjenice koje potvrđuju da Kosmet nikada nije bio albanska teritorija.

Na osnovu tog dokumenta zaključuje se da Albanci nikada nisu bili starosedeoci na prostoru KiM, kao i da nisu ni učestvovali u Boju na Kosovu, koji se dogodio 1389.

Dokument je nazvan po Vuku Brankoviću, a Kosmet su Turci nazivali „zemlja Brankovića“. U tom periodu, na prostoru KiM turski popisivači izbrojali su 480 naselja u kojima je bilo 13.000 kuća, od kojih je 12.840 pripadalo Srbima pravoslavcima. Vlasi su tada posedovali 75, Albanci 46, a Bugari 17 kuća. Pet domaćinstava bilo je u vlasništvu grčkih porodica, a jedna je pripadala jevrejskoj porodici.

Prema tom dokumentu, koji je napisan na 480 stranica, 46 albanskih kuća nalazilo se u 23 sela.

Turski popisivači istraživali su i popisivali sva prezimena koja su sredinom 15. veka postojala na KiM. Srpskog porekla bilo je 95,88 odsto prezimena, dok je albanskih prezimena bilo oko 0,26 odsto. Ostatak su romanska i grčka prezimena. Takođe, nijedan toponim nije bio na albanskom jeziku.

Istoričar Salih Selimović kaže da su Turci popise obavljali vrlo pedantno i precizno i da zato ne treba sumnjati u podatke koji se nalaze u dokumentu „Defter za Vukovu oblast“. Selimović za „Alo!“ kaže da su popisi obavljani pod kontrolom nadležnog kadije i vojnoupravnog starešine.

– Turski popisi se zato u ozbiljnoj istorijskoj nauci i uzimaju kao relevantni izvori, odnosno, oni su izvori prvog reda. Turski popis zemlje Vuka Brankovića iz 1455, koji je obuhvata i današnje Kosovo i Metohiju, najrelevantniji je istorijski izvor o tadašnjem stanovništvu Kosova i Metohije, kao i dela sadašnje severne Albanije. Te popisne knjige ili defteri čuvaju se u turskim arhivima u Istanbulu i Ankari, a neki su i prevedeni na srpski jezik – kaže Selimović i dodaje da „Defter za Vukovu oblast“ potvrđuje činjenicu da je broj albanskih domaćinstava na KiM bio zanemarljiv u odnosu na broj srpskih pravoslavnih domaćinstava.

ZANIMAĆE VAS

Dr Kon: NEMA NI GOVORA O PUCANJU ZDRAVSTVENOG SISTEMA!

PUCNJAVA U VRBASU! Muškarac povređen iz vatrenog oružja!

KAZNE ZBOG OGROMNIH GUŽVI! Komunalna milicija od 15 sati obilazila tržne centre

ZA APARTMAN I DO 150 EVRA! Korona bukti, a smeštaj na planinama skoro RASPRODAT!

Selimović kaže da je sve do polovine 17. veka na prostoru Stare Srbije bilo ukupno 226 albanskih domaćinstava.

– Posle Velike seobe Srba 1690. i druge seobe 1737. nije postojala albanska većina. Krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka oni postaju relativna većina. Masovno su se, uz podršku turskih vlasti, Albanci spuštali sa planina u pitome predele Kosova i Metohije, gde su vršili nasilnu albanizaciju Srba, i pravoslavnih i muslimana, a bila je česta pojava proterivanja domaćeg stanovništva raznim metodama nasilja – kaže Selimović i dodaje da je naučno dokazano da Albanci nisu potomci Ilira i da su na Balkan dovedeni 1043. iz južne Italije.

– Albanska zvanična istorija je puna falsifikata i pamfleta, a sve u službi ideje o stvaranju velike Albanije. Doduše, ima i albanskih istoričara koji se ne slažu sa takvom revizijom istorije, ali su zato u nemilosti – rekao je Selimović.

Radislav i Olivera najčešća imena

U tom dokumentu, koji se čuva u Istanbulu, zapisana su i najčešća srpska imena na KiM. Tako su se Srbi u 15. veku na prostoru Kosova i Metohije najčešće zvali Radislav, Bogdan, Radica, Stjepan, Nikola, Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan. Popularna ženska imena u to vreme na KiM bila su Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vukosava.

Iseljavanje u više etapa

Broj Srba na KiM posebno se smanjio tokom osmanlijske vladavine, a zatim i tokom Drugog svetskog rata, kada je više od 200.000 Srba pobeglo u centralnu Srbiju. Iseljavanje se nastavilo neposredno pre i posle 1999. godine i NATO agresije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter