Izvor:
10.05.2016 u 16:52
0

DEVENPORT O MIGRANTSKOJ KRIZI: Impresioniran sam reakcijom Srbije

Šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je impresioniran načinom na koji se Srbija suočila sa migrantskom krizom.

Na skupu "Izbeglička kriza – ekonomske i socijalne posledice na zemlje EU i Srbiju", koji je povodom Dana Evrope organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, Devenport je rekao da je mnogo toga postignuto u saradnji EU sa srpskom vladom, građanskim društvom i međunarodnim organizacijama.

– Srbija je prihvatila stotine hiljada izbeglica od prošlog leta. Ja sam impresioniran načinom na koji se Srbija suočila sa takvim izazovom. Prošlog juna kada su počeli izazovi Vlada Srbije je jasno rekla da neće tolerisati govor mržnje. To je jako važno i to je poruka koja nije bila tako jasna u nekim drugim zemljama – rekao je Devenport, dodajući da su iz Srbije dolazile različite slike kako su građani, porodice, policajci prihvatali izbeglice.

Naveo je i da misli da u Srbiji postoje mogućnosti da se stvari "poguraju napred" i da veruje da postoje mogućnosti, naročito u pogledu "čuvenog" poglavlja 24, da EU sarađuje i pruži pomoć Srbiji kako bi sprovela novu azilantsku politiku koja će se možda koristiti i na drugim mestima.

Ta teška tema je, kako je naveo, pokazala brojne razlike među državama članicama EU o tome kako se suočiti sa migrantskom krizom, a nedostatci su se pokazali pre svega u zajedničkom odgovoru na krize tog obima.

Ovo nije situacija kakvu smo iskusili u novije vreme i zato se može reći kada preko milion ljudi izbeglica, raseljenih i migranata krene sa mesta izvan Evrope ka zemljama EU i njihovim susedima, onda i nije možda iznenađujuće što to stvara ogroman pritisak i napetost, posebno u onim društvima koja su pod najsnažnijim posledicama ovakih kretanja – istakao je Devenport.

On je mišljenja da je za razrešenje krize potreban mnogo širi napor od strane svih međunarodnih činioca, kao što su i SAD, Rusija, jer se samo tako može očekivati rešavanje vrlo ozbiljnih odnosa koji su posledica nerešenih konflikata na Bliskom istoku.

Tanjug
Foto: Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter