Izvor:
14.12.2019 u 17:33
0

STARE STAZE PRIJATELJSTVA Obnavlja se savezništvo Srbija i SAD

Vlast Srbije i bliske strukture sve više se prisećaju svetlih trenutaka zajedničke savezničke prošlosti sa SAD, izjavila je Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije iz Beograda.

– Kome i zašto tačno može da smeta jačanje srpsko-američkih odnosa? Rešenje kosovskog pitanja, u kome Srbija ne bi, ovog puta sa razlogom, bila razočarana u Zapad, mala je cena za tako veliku dobit. Zdušno radim na tome – izjavila je Milićeva.

Govoreći o NATO-u, ona je rekla da se zalaže za članstvo Srbije, ali samo verifikovano, na demokratski način.

– Vojna neutralnost mimo EU zajedničkih politika je sasvim legitiman i pametan izbor za Srbiju u narednom periodu. Mnogo se može naučiti i saradivati sa Švedskom i Finskom, naprimer, od načina saradnje i NATO borbe protiv hibridnih pretnji, zaštite kritične infrastrukture, jačanja otpornosti stanovništva, koncept totalne odbrane – kazala je Jelena Milić.

Komentarišući pritiske koje trpi Srbija jer se našla između Moskve i Vašingtona, o čemu je ranije govorila, i odgovarajući na pitanje koliko je stvarno prisustvo Rusije, a koliko SAD u Srbiji u ovom trenutku, ona je rekla da je Srbija vodila politiku "otvorenih vrata za mnoge oblike ruskog uticaja".

– Ali, ruski uticaj ima i oblike i metode koje vlastima ne odgovaraju da idu direktno protiv njega, pre svega zbog pokušaja kompromisa sa Zapadom oko Kosova. CEAS je o svim oblicima tih mera penetracija kao sistema bezbednosti i veza takozvanih kremaljskih struktura pisao u uzveštaju ''Iz Moskve bez ljubavi'' i drago mi je što nas citira ugledni Karnegi oko toga – kazala je Milićeva.

Odgovarajući na pitanje može li Srbija naposletku ostati neutralna, ili će se morati odrediti između Zapada i Rusije, ona je navela da se Srbija mora odrediti politički, a naravno da može, kao Švedska i Finska, biti neutralna.

– Prvo da se reši Kosovo, da se demokratski izabere spoljnopolitička strategija neopterećena pitanjem Kosova, pa da se strategije nacionalne bezbednosti i odbrane s tom opredeljenom strategijom usklade, kao i sa objektivnom pretnjama, izazovima i resursima – zaključila je Jelena Milić.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter