Izvor:
13.12.2019 u 18:14
0

DOGOVOR VLASTI I OPOZICIJE Parlamentarni izbori najkasnije 3. maja (VIDEO)

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani najkasnije 3. maja naredne godine, dogovoreno je danas tokom treće runde razgovora predstavnika vlasti i dela opozicije, kojima su posredovali evroparlamentarci.

Kako je preneo izvor sa ovog sastanka, formulacija će biti "najdalji mogući rok koji Ustav i zakoni dozvoljavaju" a to je, prema njegovim rečima, 3. maj.

Ovo je potvrdila i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je navela da je dogovor da parlamentarni izbori ne budu u martu.

Ona je na konferenciji nakon dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Kako prenose mediji navode iz zaključaka današnjeg dijaloga, dogovoreno je da se redovni parlamentarni izbori održe što je moguće kasnije u ustavnim rokovima, kako bi se obezbedilo vreme za ostvarivanje svih dogovorenih obaveza.

Takođe, na dijalogu je postignut konsenzus u vezi sa vremenskim rokom koji je predložila vlada za sprovođenje svih neostvarenih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi se svim akterima, posebno građanima Srbije, dala prilika da imaju veće poverenje u integritet izbornog okvira.

Posrednici u dijalogu su, takođe, pozvali na najšire moguće učešće na izborima, kako bi građani imali neophodan pluralistički demokratski izbor, navodi se u zaključcima.

Prema zakonu, predsedsednik države raspisuje izbore 90 dana od dana konstituisanja sadašnjeg saziva parlamenta, što je bilo 3. juna 2016. godine, na osnovu čega bi izbori trebalo da se raspišu početkom marta.

Od tada do dana glasanja ne može proteći manje od 45 i više dana, tako da bi izbori najkasnije mogli da budu održani 3. maja.

Na današnjim razgovorima o izbornim uslovima učestvovali su predstavnici SNS Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, SPS Žarko Obradović i Đorđe Milićević, SDPS, PUPS, PS, dok je u ime SPP prisutan Muamer Zukorlić.

Kada je reč o opoziciji, prisutni su bili Vladimir Đurić iz SMS, Zoran Živković iz Nove stranke, predstavnici SDA Sandžaka i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/Balkanist

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter