Izvor:
03.12.2019 u 12:04
0

LUKAŠENKO PORUČIO: Od Belorusije možete da računate na podršku na svim nivoima i u svim pravcima!

Od Belorusije možete da računate na podršku na svim nivoima i u svim pravcima, poručio je danas u Beogradu predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lukašenko je, takođe, poručio da se ne menja stav Belorusije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Minsk je spreman i ubuduće da pruži Beogradu neophodnu podršku na različitim terenima, ne samo međunarodnim. Rekao sam Aleksandru, ako mi išta u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i obavezno ćemo to učiniti – poručio je predsednik Belorusije i dodao da Srbija i Belorusija aktivno sarađuju u međunarodnim organizacijama.

Zahvalio je Vučiću na mogućnosti da poseti Srbiju za koju kaže da je divna zemlja, kao i na veoma toplom dočeku.

Naglasio je da postoji intenzivan, ne samo politički već i ekonomski dijalog dve zemlje.

Srbija je ključni trgovinski i ekonomski partner Belorusije na Balkanu – kazao je Lukašenko i dodao da Vučić daje značajan doprinos saradnji sa Belorusijom i da bez napora predsednika Srbije ne bi postojala takav nivo saradnje.

Lukašenko je naglasio da su srpski i beloruski narodi ujedinjeni istorijskim, duhovnim i kulturnim vezama i da se na njima zasniva prijateljstvo dve zemlje.

Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini

Belorusija je aktivan član te organizacije i od 1. februara predsedavanje će biti kod Belorusije – iskoristite to. Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj u okviru ovog saveza. Sa poštovanjem se odnosima prema želji vaše zemlje da uđete u EU i želimo vam da sa dostojanstvom pređete taj put. Daj Bože da uspete u tome šta sve želite – poručio je Lukašenko.

Kaže da su on i Vučić konstatovali da nivo trgovinske razmene nije u skladu sa potencijalima i da je rešenje u saradnji.

Lukašenko je rekao da je pao malo nivo te razmene i da može to da se poravi zato što se to dogodilo zbog nedovoljno aktivnog rada dve vlade.

On je dodao da se realizuju već projekti za zajedničke proizvodnje, zatim na investicionim projektima među kojima su beloruski trolejbusi i autobusi, zatim da se koriste bamper kamioni iz Belorusije u rudnicima u Srbiji, zajedničkoj proizvodnji beloruskih trantkroa i autobusa, vatrogasnih vozila…

Naši stručnjaci su mi rekli da vi imate zonu slobodne trgovine sa pet država, ali uzmite nas da se pridružimo kao šest član u zonu slobodne trgovine, samo ćete dobiti nešto novo. –

Lukašenko ističe da su danas potpisani sporazumi oblasti prosvete, inovacionoj i tehničkoj saradnja, kao i sporazum o naučno tehničkoj saradnji između akademija nauka u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija, gde Belorusija ima iskustvo svetskog nivoa.

Spremni smo da podelimo to sa našom braćom u Srbiji besplatno – poručio je on.

Lukašenko je kazao da je pozvao Vučića da poseti Belorusiju kad god mu to bude zgodno i obećao dobar doček.

Kako je rekao, međudržavno partnerstvo i dve zemlje ima veliku perpsektivu.

Hvala Vučiću na konstrktivnom pristupu i spremnosti da podrži naperdak u saradnji naših zemalja. –

Belorusija ima, ističe Lukašenko, veliko iskustvo u mnogim oblastima, a posebno u oblasti vojske i bezbednosti pošto je ta zemlja proglašena za zemlju broj jedan po pitanju bezbednosti.

Slažem se sa Vučićem da je vojska potreba, mobilna, jaka koja može da deluje. Rekao sam to svojevremeno i Miloševiću i predsednicima koji su bili posle njega. Vi ste danas napokon počeli da radite na svojoj vojsci – naveo je Lukašenko.

Kaže da je video Beograd i da može da kaže – svaka čast i da je Srbija počela da se podiže sa kolena.

Srbija ne sme da bude siromašna i ne može, jer je to bogata zemlja sa narodom junakom – naglasio je Lukašenko.

Takođe, poručio je srpskom narodu:

Nemojte da žurite i Srbija će postati zemlja koja će da cveta, potrudite se da zemlju ne okrenete naopačke. Sreća se ne pravi napolju na ulicama, slušajte pre svega svoju pamet. U ovom ludom svetu, uz ovaj tempo, nemamo puno prijatelja, možda ih uopšte i nemamo, zato moramo da se oslonimo na svoju pamet, polazeći od svojih interesa. Srpski narod ima puno interesa posle raspada zemlje i rata i bombardovanja koje ste preživeli. Vi Srbi imate jednu zemlju i treba da je čuvate ne samo radi vas već i vaših unuka – poručio je Lukašenko.

Izvor: Tanjug
Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter