Izvor:
20.11.2019 u 18:46
0

BOLJI DANI ZA KULTURU Za koncetnu dvoranu 14,1 milijadri dinara


Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je večeras da budžet koji se izdvaja za kulturu čini skoro jedan odsto od ukupnog republičkog budžeta i da, uz povećanje plata zaposlenih u toj oblasti i ulaganja u infrastrukturu, za kulturu predstoje bolji dani.

Mali je u Skupštini Srbije u toku rasprave o Predlogu budžeta za 2020. godinu rekao da budžet za kulturu iznosi 13,3 milijarde dinara, što je skoro jedan odsto, te naveo da taj procenat ne uključuje investicije u modernizaciju infrastrukture od 2,4 milijarde dinara i ulaganja u koncertnu dvoranu od 14,1 miljardu dinara.

– Ne samo da nam je budžet jedan odsto od ukupnog budžeta već imamo 2,4 milijarde dinara ulaganja u infrastrukturu i izgradnju koncertne dvorane od 14,1 milijardu dinara – rekao je Mali.

On je istakao i da su plate zaposlenih u kulturi veće od 1.novembra ove godine za 10 odsto, što je više u odnosu na većinu zaposlenih u javnom sektoru čije povećanje iznosi osam odsto u proseku.

– Misim da za kulturu predstoje bolji dani – poručio je Mali.

Ministar finansija rekao je da predlog budžeta za 2020. godinu predviđa nikad veća ulaganja u kulturu i da će biti urađen veliki broj objekata i infrastrukture namenjene kulturi.

– Za razliku od prethodne vlasti koja je zatvorila i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, mi smo i jedan i drugi muzej otvorili, kao i pozorište u Vranju Bora Stanković. Već za 2020. planiramo čitav niz aktivnosti u oblasti kulture – naveo je on.

Kako je rekao, tokom 2020. biće čitav niz aktivnosti koji je vezan za Novi Sad koji je 2021. evropska prestonica kulture.

– Na Narodnom pozorištu u Subotici završićemo radove, radimo na pripremi izgradnje najmodernije koncertne dvorane u Beogradu, zatim tu je alternativna scena Narodnog pozorišta, rekonstrukcija Doma Vojske, Kreativna ambasada u Londonu, osnivanje legata Vladimira Veličkovića i otvaranje Galerije na Kosančićevom vencu… – naveo je Mali.

Dodao je da je u priprema izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti, čime će se rešiti višedecenijski problem koji je vezan za privremeni i neuslovni smeštaj mladih muzičara.

– O kulturi razmišljamo dugoročno, malopre sam i rekao, povećane su plate zaposlenima u oblasti kulture za 10 odsto, što je više od osam odsto iznos za koji su povećane plate najvećeg broja zaposlenih u javnoj upravu. I tu pokazujemo koliko nam je stalo do kulture i mislim da sa tim ulaganjima u infrastrukturu i povećanje plate na pravi način i konrektno kroz brojke i budžet za 2020. pokazujemo koliko je vlada posvećena ovoj oblasti – naglasio je ministar finansija.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter