Izvor:
20.11.2019 u 15:10
0

SAOPŠTENJE EVROPSKE KOMISIJE: EU i Srbija sklopile sporazum o saradnji u upravljanju granicama!

Evropska unija i Srbija su sklopile sporazum o saradnji u upravljanju granicama, saopštila je Evropska komisija.

Sporazum se odnosi na saradnju Srbije i Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), a treba da ga odobri Evropski parlament.

U ime EU juče su ga potpisali Marija Ohisalom, ministarka unutrašnjih poslova Finske koja predsedava EU, komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, i Nebojša Stefanović potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova.

"Saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu presudna je da se osigura uspešno upravljanje našim zajedničkim granicama. Preko ovog sporazuma Fronteks će moći da koordiniše operacionalnu saradnju zemalja članica EU i Srbije, da obezbedi podršku i ekspertizu koja će biti od koristi svima nama", rekla je finska ministarka, prenosi se u saopštenju.

Komesar Avramopulos je rekao da je sporazum "u interesu i Srbije i EU. …jačamo veze sa partnerima na Zapadnom Balkanu, i dovodimo susedstvo bliže EU", rekao je on. ;

Po tom novom sporazumu, Fronteks može da pomogne Srbiji u upravljanju granicama, da sprovodi zajedničke operacije i uz odobrenje Srbije raspoređuje timove u oblastima Srbije koja se graniče sa EU.

Cilj je rešavanje ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, a moguća je i tehnička i operativna pomoć na granici, navodi se u saopštenju.

Pregovori sa Srbijom zaključeni su u avgustu 2018, a nacrt sporazuma su komesar Avramopulos i ministar Stefanović ;parafirali ;20. septembra 2018, dok je Savet EU odobrio potpisivanje 22. januara 2019. godine.

To je treći takav sporazum EU i partnerskih zemalja, posle Albanije 2018. i Crne Gore 2019. godine. ;Sporazumi sa Severnom Makedonijom i BIH čekaju finalizaciju.

Fronteks je maja ove godine u Albaniji pokrenuo svoju prvu zajedničku operaciju na teritoriji zemlje-suseda EU.

Izvor: B92
Foto: twitter/FabriziSem

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter