4°C

Beograd

OGLASIO SE TAČI POSLE SASTANKA U PARIZU: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti?

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da je tokom sastanka koji je predsednik Francuske Makron održao sa njim, i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti.

Cilj sastanka je po Tačijevom tumačenju bio potvrđivanje potrebe za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, obnovu tog procesa i "eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija.",

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog treba nastaviti, ali bez ikakvih uslovljavanja.

Upitan o stavu Makrona o tom pitanju, Tači je rekao da je francuski predsednik odlučan da unapredi ovaj proces, kao, kako je rekao, "evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum".

Prema njegovim rečima, odnosi Francuske i Nemačke, koje su nekada bile u žestokom sukobu i sa velikim brojem žrtava, mogle bi biti primer Kosovu i Srbiji za okončanje konflikta u cilju mira, razvoja i boljeg života.

Na pitanje o njegovoj ulozi u budućem dijalogu, Tači kaže da "Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kakvo je uvek i bilo naspram Srbije".

A na pitanje da li veruje da će nova prištinska vlada ukinute takse Beogradu, Tači kaže se život političara u Prištini ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj Kosova.

- To je jedno od pitanja, važno i neizbežno, ali mi ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom - rekao je Tači i dodao da bi sporazum sa Beogradom trebalo postići što pre.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar