16°C

Beograd

BIVŠI MINISTAR ODBRANE BUGARSKE: Oštra poruka za Vladimira Putina!

Bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev oštro je kritikovao dodelu nagrade u Rusiji predsedniku bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaju Malinovu.

On je u Bugarskoj optužen za špijunažu, i pozvao je da se povuče poziv za posetu Bugarskoj koji je ranije upućen Vladimiru Putinu.

- Nakon Putinove provokativne drskosti prema našoj zemlji, mi se protivimo njegovoj poseti! - navodi se u saopštenju Nenčeva, objavljenom na njegovom profilu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, on je ogorčen što i predsednik i premijer i ministar spoljnih poslova ćute povodom uručivanja nagrade Malinovu.

- Mi insistiramo da predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova odmah zatraže izvinjenje, kao što su učinili u slučaju sa predsednikom Francuske, koji je spomenuo bugarske i ukrajinske prevoznike ilegalnih migranata - izričit je bivši bugarski ministar.

Oglasio se i predsednik organizacije "Rusofili" Nikolaj Malinov, koji je rekao da računa na ukidanje optužbi za špijunažu, jer nikada nije skrivao svoj stav u vezi sa Rusijom, ali da isto tako ne smatra da se zbog takvih pogleda može svrstati među špijune.

- Računao sam na to da će mi ukinuti zabranu izlaska iz zemlje, jer sam, na kraju krajeva, javna ličnost i u Rusiji i u Bugarskoj. Ne smatram Rusiju neprijateljskom zemljom, da bi me nazivali njenim špijunom ili da bi kao takve okarakterisali cele organizacije - rekao je Malinov, a prenosi "Bulgaria on er".

On je takođe dodao da je ruska strana zabrinuta zbog optužbi na njegov račun, kao i da su obećali da će mu pružiti podršku - "od Ministarstva spoljnih poslova, do administracije predsednika, uključujući i samog predsednika".
b92.net
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar