16°C

Beograd

RUSIJA: Zatvorite kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni!

Rusija je na sastanku Saveta bezbednosti UN tražila zatvaranje kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni čiju aktivnost Moskva smatra pristrasnom.

- Pozivamo kolege Saveta bezbednosti da obnove napore ka zatvaranju kancelarije visokog predstavnika - rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Kako se navodi taj Ruski stav je dosta izolovan u Savetu bezbednosti.

Ruski diplomata je rekao da visoki predstavnik treba da poštuje svoj mandat, a da Valentin Incko aktuelni visoki predstavnik nema nadležnost da lobira za integraciju Bosne u evroatlantske organizacije, o čemu se mnogo piše u njegovo poslednjem izveštaju.

Ruski ambasador je takođe kritkovao novu šeficu Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bosni, koja je, kako je rekao, organizovala seminar da propagira ulazak te zemlje u NATO.

Nebenzja je rekao da je "vrlo važno da se strogo poštuju principi Dejtona", sporazuma iz 1995. kojim je završen rat u Bosni, kada su uspostavljena dva entiteta, povezana centralnom vladom.

Savet bezbednosti je na početku sednice jednoglasno odobrio još jedno produženje na godinu dana evropskih vojnih snaga u BiH Eufor Altea.b92.net
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar