10°C

Beograd

PETER ALTMAJER OHRABRIO ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA! Odluka EU nije glas protiv Zapadnog Balkana ili izraz nepoverenja prema Srbiji!

Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv Zapadnog Balkana, niti izraz nepoverenja prema regionu ili Srbiji, izjavio je večeras u Beogradu nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

- Da se odluka Evropskog saveta donosila većinom glasova, onda bi to otišlo u pravcu proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ali, odluka mora da bude jednoglasna i zato, nažalost, nije došlo do toga - rekao je Altmajer.

- Siguran sam da to nije bilo glas protiv Zapadanog Balkana ili izraz nepoverenja prema Zapadnom Balkanu ili Srbiji - rekao je Altmajer, upitan da li je takva odluka EU loša politička poruka regionu.

On je izrazio uverenje da će sledećih meseci biti moguće preokrenuti odluku, te da će doći do pozitivne odluke.

Altmajer je naveo da je pre pet ili šest godina bilo kontroverznih debata oko toga koliko Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU, ali, kaže, postoji pozitivan odnos prema tim pitanjima.

Bundestag je, podsetio je, nedavno glasao za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Već sam govorio da Srbija u Nemačkoj uživa veliko poštovanje. Vidite da me prati jedna reprezentativna delegacija nemačkih privrednika i siguran sam da će neki od njih razmišljati o konkretnim investicijama - rekao je Altmajer.

Izvor: Tanjug
Foto: buducnostsrbijeav/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar