Izvor:
19.10.2019 u 11:55
0

ZORAN ZAEV: Odluka Brisela je kod mene izazvala gorčinu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, nakon odluke lidera EU da ne dodele datum o početku pristupnih pregovora sa tom zemljom, danas je na konferenciji za medije zatražio održavanje hitnih prevremenih izbora, ali nije podneo ostavku.

Ja sam Zoran Zaev, mogu da budem gradonačelnik, premijer, ali pre svega sam čovek i odluka Brisela je kod mene izazvala gorčinu. U komunikaciji sa svima, sve opcije su bile na stolu. Ali rekao sam, nemam pravo da odustanem od borbe, narod će odlučiti da li će mi dati mandat da nastavim ovim putem. Sve drugo je ćorsokak – rekao je Zaev.

On je dodao da će, u zavisnosti od sutrašnjeg susreta sa liderima najvećih političkih stranaka u toj zemlji kod predsednika Steve Pendarovskog, biti određen datum izbora, a u zavisnosti od toga, i datum kada će početi mandat takozvane pržinske vlade, odnosno kada će on podneti ostavku.

Reč je, naime, o modelu tehničke vlade koja je prvi put formirana u Severnoj Makedoniji 2015. godine, kada je Zaev, kao lider opozicije, objavio prisluškivane razgovore funkcionera tada vladajućeg VMRO-DPMNE.

Po tom modelu, na čelu tehničke vlade će biti ponovo funkcioner vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM), dok će ministar unutrašnjih poslova, kao i javne administracije, biti iz redova opozicije, kao garant za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

Mandat te vlade, po sporazumu iz Pržina, bio je 3 meseca, što bi značilo da u ovom slučaju izbori ne bi mogli da se održe pre 20. januara naredne godine.

Prema Ustavu Severne Makedonije, ostavka premijera povlači i pad vlade, a njen mandat prestaje i u slučaju raspuštanja makedonskog Sobranja (skupštine).

Izbori se održavaju 60 dana od dana raspuštanja Sobranja.

Takođe, vlada može da bude raspuštena, prema odredbama Ustava, odlukom o izglasavanju nepoverenja vladi koja se može doneti većinom glasova poslanika od ukupnog broja u makedonskom Sobranju. Ako je vladi izglasano nepoverenje u Sobranju, ona je dužna da da ostavku.

Predsednik Severne Makedonije, prema ustavnim ovlašćenjima, ne može da raspiše izbore. On daje samo mandate za sastav nove vlade.

Predsednik Sobranja raspisuje parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter