Izvor:
13.10.2019 u 19:37
0

MAJA GOJKOVIĆ NA OTVARANJU 141. SKUPŠTINE IPU: Parlamentarna diplomatija od suštinskog značaja!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je večeras na svečanom otvaranju 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU) u beogradskom Sava centru da je u složenom vremenu u kojem živimo parlamentarna diplomatija od suštinskog značaja i da je kada su tradicionalni diplomatski mehanizmi nedovoljni, ona jedino sredstvo podrške međunarodnom dijalogu.

Gojković je rekla da joj je čast da je Beograd domaćin jubileja, 130. godina od osnivanja Interparlamentarne unije – najstarije i najveće parlamentarne porodice.

Podsetila je da je Beograd, pre 56 godina, bio domaćin 52. zasedanja Interparlamentarne unije kada su se, davne 1963. godine, okupile delegacije iz 59 zemalja sa ukupno 500 članova.

Večeras nas je četiri puta više, što govori o tome koliko su parlamenti širom sveta neprekidno radili na širenju poštovanja i poverenja naše parlamentarne zajednice. U danima pred nama, na proslavu 130. godišnjice, važno je da pošaljemo poruku o jedinstvenom duhu ove Unije i značaju parlamentarne saradnje – istakla je Gojković.

Navela je da Interparlamentarna unija ima dugu tradiciju i nemerljivo iskustvo, a istovremeno znanje i želju da se prilagođava modernim izazovima.

Zato moramo jačati saradnju unutar naše Organizacije jer se ona decenijama pokazuje kao dobar i čvrst oslonac parlamentima čitavog sveta u suočavanju sa promenljivim izazovima. Uverena sam, da će i naša generacija parlamentaraca, dijalogom i mudrom politikom uspeti da pronađe važne mehanizme za očuvanje mira u svetu i da će i zasedanje u Beogradu tome dati suštinski doprinos – dodala je Gojković.

Istakla je da je Srbija posvećena vrednostima i ciljevima Interparlamentarne unije punih 128 godina, od kada se Kraljevina Srbija priključila zajednici parlamenata 1891. godine.

Sa članstvom, razvijala se i naša parlamentarna demokratija, da bi danas Narodna skupština u pojedinim aspektima postala model drugim parlamentima u svetu – rekla je Gojković.

Navela je da će se po završetku 141. Skupštine IPU usvojiti “Beogradska deklaracija” o rezultatima generalne debate.

U okviru zasedanja, poseban akcenat daćemo obeležavanju 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta – rekla je Gojković i sa ponosom istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala taj značajan međunarodni dokument, samo godinu dana nakon usvajanja.

Navela je da je poseban segment rada na zasedanju Skupštine IPU posvećen rodnoj ravnopravnosti i poboljšanju položaja žena.

Tom cilju posvećen je panel, povodom obeležavanja 40. godišnjice od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena – rekla je Gojković.

Kako je dodala, uverena je da je ravnopravno učešće žena u društvu, političkim procesima i ekonomiji nešto što čini svet boljim i humanijim.

Tokom ovih 130 godina naša parlamentarna porodica se stalno uvećavala. Mi smo otvoreni da u nju, u periodu pred nama, primimo sve države članice Ujedninjenih nacija i dostignemo univerzalno članstvo. Nadam se da će ovo beogradsko zasedanje podstaći i druge zemlje da nam se pridruže i učine našu porodicu bogatijom, a naše mostove saradnje čvršće – dodala je Gojković.

Skupština IPU će trajati do 17. oktobra, a okupiće oko 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Tanjug INFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter