Izvor:
11.10.2019 u 20:31
0

SLUČAJ HANDKE: Poznati pisac nastavlja da se bori za KiM! Život Srba na njega ostavio DUBOK trag!

* Austrijski književnik Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost deo nagrade možda će podeliti sa srpskim narodom u enklavama na KiM

* Handke je svoju svetsku slavu ugrozio javno podržavajući Srbe

* Život Srba u Velikoj Hoči ostavio je toliko dubok trag na Handkea, da je nastavio da se vraća na Kosovo

Velike su šanse da austrijski književnik Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, deo svoje novčane nagrade od 740.000 funti podeli sa srpskim narodom koji živi u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Autor koji je među retkim zapadnim intelektualcima koji su svoju svetsku slavu ugrozili javno podržavajući Srbe tokom minulih godina, nakon 1999. često je obilazio srpske manastire i crkve na Kosovu i Metohiji, a prema njegovim rečima, ostao je istinski zapanjen onim što je video u enklavama. Život Srba u Velikoj Hoči ostavio je toliko dubok trag na Handkea, da je nastavio da se vraća na Kosovo, a do sada je od svojih književnih nagrada donirao ukupno 100.000 evra.

Prvi put 2007. godine, nakon žestokih polemika o njegovoj ličnosti, odbio je prestižnu nagradu „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu, ali su berlinski umetnici osnovali alternativnu nagradu i prikupili nagradni fond od 50.000 evra, koji je Handke donirao srpskoj enklavi u Velikoj Hoči na Kosovu i sa meštanima proslavio Vaskrs. Drugi put je pomogao Veliku Hoču 2015. godine, kada je poklonio deo svoje novčane nagrade „Henrik Ibzen“ za pozorišno stvaralaštvo.

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter