Izvor:
11.10.2019 u 19:39
0

ZATEGNUTA SITUACIJA OKO FORMIRANJA VLADE TZV. KOSOVA! Problem donosi srpski ministar?!

Ramuš Tahiri izjavio je da ako poslanici Srpske liste ne budu glasali srpskog ministra kojeg predloži Aljbin Kurti onda taj ministar neće biti izabran.

Tahiri kaže da bi ukidanje takse na robu iz Srbije stvorilo prostor za nastavak dijaloga.

Tahiri podseća da kosovski Ustav daje prednost nacionalnom a ne političkom pristupu, te da bez obzira što ima različitih mišljenja u Ustavu Kosova stoji da premijer predlaže svoj kabinet i ministre,koji se kasnije izglasavaju u Skupštini Kosova.

Tahiri kaže da će Pokret Samoopredeljenje i Demokratski Saveza Kosova prvi put u istoriji parlamentarizma na Kosovu imati 72 poslanička mesta, uključujući i deset koji pripadaju manjinskim zajednicama što je dovoljno za formiranje većinske vlade.

Aljbin Kurti objašnjava da Srpska lista nije politička partija već država, a tvrdnju potkrepljuje time što je prethodna vlada Ramuša Haradinaja čekala deset sati dok se poslanici Srpske liste ne vrate sa sastanka sa Aleksandrom Vučićem i izglasaju tadašnju Vladu, podseća Tahiri.

Lider Samoopredeljenja je izjavio da će kao budući premijer za ministarsko mesto namenjeno srpskoj zajednici predložiti osobu iz kulturnog i javnog života ili civilnog sektora, kaže Tahiri.

Politikolog iz Prištine podseća da o interesu srpskog naroda u Skupštini odlučuje ona politička opcija koja je pobedila a to je, kaže, Srpska lista.

To znači da deset poslanika liste Srpska moraju da glasaju za ministra koga Kurti predloži. Ako ga ne izglasaju on neće biti izabran, rekao je Tahiri.

Kurti je rekao da će isprobati Srpsku listu, ustav ne određuje koliko puta će predložiti imena dok ne bude kompromisa, ali po ovom pitanju će biti zatezanja. Neće verovatno predložiti Rašića i Petrovića, ali će verovatno predložiti nekog predstavnika srpskog naroda, muško ili žensko, da se izglasa u Skupštini. Verovatno će on dobiti većinu glasova svih poslanika, ali ako ako se ne uskladi sa Srpskom listom, neće dobiti podršku Srpske liste i to može jedan put, dva put, tri put, ali će kasnije svi morati za sto gde će se dogovoriti koje bi to bilo kompromisno rešenje – pojasnio je Tahiri.

Tahiri takođe podseća da su Ustav i zakon jasni, te da niko ne može nametnuti srpskom narodu svoje predstavnike u vlasti ili u parlamentu, osim samih glasača koji su ih birali.

Ramuš Tahiri naglašava i da je veoma važno da Kurti kao budući premijer ukine takse na robu iz Srbije i BiH jer jer i međunarodna zajednica i SAD to traže od njega.

Suspenziju takse na određeno vreme dala bi prostora za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, ocenjuje Tahiri i podseća da su i Aljbin Kurti i DSK to obećali.

Iako kao zamenu za takse Kurti traži reciprocitet, to praktično znači, pojašnjava Ramuš Tahiri, da će buduća vlada razmatrati ekonomske, kulturne i druge odnose sa Srbijom i da će se Kosovo prema Srbiji ponašati onako kako se Srbija ponaša prema Kosovu.

U međunarodnom pravu postoji taj princip i svaka zemlja to sprovodi međutim, to se ne uvodi dekretom već se uvodi postupnom jedne mere protiv druge mere i to se uglavnom usklađuje ili u okviru CEFTE ili u međudržavnoj komisiji i ne mora da znači da je 100% reciprocitet. Kurti ide na ono što je popularno i što glasi: ukoliko Srbija ne priznaje robu Mede in Kosovo ni mi nećemo priznati robu Made in Srbija – kaže Tahiri.

On podseća da su, u međuvremenu dok se čeka na formiranje Vlade i ukidanje taksi, Kosovo i Srbija u Briselu potpisali 33 sporazuma kojih se Kurti mora pridržavati što je nastavak politike prethodne vlade.

Izvor: B92
Foto: Twitter/Oslobodjenjeba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter