Izvor:
11.10.2019 u 17:39
0

DIREKTOR ORGANIZACIJE UN ZA HRANU I POLJOPRIVREDU PRVI PUT U SRBIJI: Nedimović i Dongju otvorili biogasnu elektranu! (FOTO)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Chu Dongju, koji je kao čelnik FAO prvi put u istoriji te organizacije posetio Srbiju, prisustvovali su danas otvaranju biogasnog postrojenja "Ðurđević" u Subotištu kod Pećinaca.

Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. da direktor FAO posećuje Jugoslaviju, Srbiju i Beograd – naglasio je Nedimović i dodao da je Chu došao u Srbiji jer se zainteresovano za srpsku poljoprivredu.

Chu je, dodao je Nedimović, došao u Subotište, bio je danas i u Zemunu na pijaci-

Došao je da vidi srpsku poljoprivredu, ne da sluša neke lepe reči već da se uveri kako to funkcioniše kod nas – naveo je ministar.

Podsetio je da je Chu čovek koji je napravio revoluciju kada je reč o modernim tehnologijama u kinskoj poljoprivredi i na naučni način razrešio gomilu problema, kao i da nije slučajno što vodi jednu od najvećih organizacija u UN.

Nema boljeg intelektualnog potencijala nego što postoji u FAO kada je reč o hrani. Njihov posao je da pruže nama podršku i da nam približe sve ono što se dešava u svetu – naglasio je Nedimović i dodao da je digitalizacija sve prisutnija i u poljoprivredi.

Doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Chu Dongju rekao je novinarima da mu je velika čast što je došao u posetu Srbiji i istakao da srpska poljoprivreda ima veliki potencijal, zbog velike prirodne raznovrsnosti.

Chu je ukazao na značaj digitalizacije u poljoprivredi i dodao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovrao sa o "digitalnoj farmi", projektu koji se razvija u Srbija.

PET MB AGRAR je počeo 2018. sa izgradnjom biogasnog postrojenja za proizvodnju električne energije kapaciteta 1 MW i toplotne energije kapaciteta 1 MW, uz mogućnost proširenja proizvodnje električne energije na 2 MW.

Za proizvodnju električne energije kao energenti koristi se kukuruzna silaža, stajnjak od goveda, klanični otpad, i ostale sirovine kao ostaci od prehrambene industrije,voća,povrća, odnsno sve materije koje su sklone truljenju.

U sastavu Industrije mesa Ðurđević, nalazi i firma PET MB Agrar koja se bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom. PET MB Agrar poseduje farmu kapaciteta 2.000 junadi i obrađuje oko 750 hektara zemlje.

Proizvedena električna energija ide u električnu mrežu za masovno korišćenje, poznata kao zelena energija, dok se toplotna energija koristi za grejanje.

Nedimović je rekao da je digitalizacija relnost i da se sve vrti oko kupca i tržišta koje sve određuju.

"Nije dovoljno samo proizvesti, već treba to i transportovati i prodati. Ova biogasna eletrana je primer kako je ceo krug zatvoren, sve je zaokruženo i ne postoji nijedan deo proizvodnje da ne može da se iskoristi – sve donosi prihod".

Kaže da se je Industrija mesa Ðurđević najveći izvoznik goveđeg mesa u Kinu.

Chu je kao zamenik ministra poljoprivrede Kine, pre nekoliko godina, prisustvovao kada je dobijen taj sertifikat za izvoz goveđeg mesa u Kinu – rekao je on i dodao da je izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu najmanje četiri puta veći nego, na primer, u Tursku.

Ističe da će se sve u budućnosti vrteti oko smanjivanja troškova i da na primer transport u Kinu traje 45 dana.

Chu je rekao da bi neka zemllja imala dobru poljoprivredu da je važno da ima dobre poljoprivrednike, kao i Ministarstvo poljoprivrede, a što Srbija sve ima.

"Srpska poljprivreda nije samo poznata po kvanitetu već pre svega po kvalitetu i raznovrsnosti. U to sam se i lično uverio jutros kada sam posetio pijacu u Zemunu, došao sam bio na pravo mesto".

Kako je rekao, Srbija zauzima svega dva odsto evropske teritorije, a njena flora i fauna učestvuje sa 30 do 40 odsto u biodiverziteta.

Chu dodaje da nije došao u Srbiju kao pregovarač već u prijateljsku posetu i da bi želeo da svetu predstavi iskustva Srbije po pitanu digitalne farme, jer bi mnogi od nas u toj oblasti imali šta da nauče.

Kada je reč o biogasnim energanama, Chu je kazao kroz smeh – lepo je što i dok spavate i dalje pravite novac.

Vlasnik bio energane i klanice Milenko Ðurđević je rekao da je energana napravljena kako bi se zaokružio ceo ciklus – da od njive i farme, klanice i biogasa, finalni proizvod bude kilovat struje i kilovat mesa.

Ovo postrojenje je dobro za ekologiju, jer sav otpad sa klanice i farme završava ovde. Očekujemo da ćemo vratii investiciju za šest do sedam godina, možda i pre. Meso i energija je jedan proizvod kod nas – rekao je on.

Vrednost investicije oko 3,5 miliona evra, sistem je digitalizovan u potpunosti sa daljinskim praćenjem procesa proizvodnje,a ugrađena oprema je od najpoznatijeg nemačkog proizvođača. Energana ima trenutno pet zaposlenih.

Biogas je veoma fleksibilno gorivo i može se na efikasan način koristiti za kombinovanu proizvodnju elektricne toplotne ili rashladne energije, upumpavati u mrežu prirodnog gasa ili koristiti kao gorivo za pogon motornih vozila.

Razvoj tehnike omogucio je izgradnju uspešnih postrojenja za proizvodnju toplotne i elektricne energije od biogasa na poljoprivrednim gazdinstvima. Time poljoprivreda može znacajne površine da angažuje za proizvodnju energije, te da uz proizvodnju hrane stice dodatni dohodak i proizvodnjom energije.

Za razliku od fosilnih goriva, biogas je trajno obnovljivo gorivo, pošto se proizvodi od biomase, koja je ustvari živo skladište sunceve energije kroz fotosintezu. Korišcenje biogasa pomaže poboljšanju energetskog bilansa zemlje i dopronosi ocuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter