Izvor:
08.10.2019 u 09:11
0

POPOVIĆ: Pojas i put Srbiji donosi razvoj i prosperitet!

Srbija snažno podržava inicijativu Pojas i put, verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu.

Popović je najavio da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama kojom se, kako je rekao, utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama u svim zemljama članicama mehanizma Kina-CIE 17+1, kao i potpisivanje 12 sporazuma u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i Centralne i Istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas ima upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: ''drži se novog puta i starog prijatelja''. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative ''Pojas i put'' za Srbiju – novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine – rekao je Popović.

Ministar je kazao da je ''jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena, na celokupnoj svojoj teritoriji" i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga.

Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.

Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative "Pojas i put" i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.

Ministar je ocenio da će četvrta ministarska konferencija Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama dati nove ideje kako da se oblikuju svoje inovacione politike i stavi ih u službu razvoja nacionalnih ekonomija.

Inovacijama je mesto, pored naučnih institucija, i u privredi i industriji. Inovacije podižu našu industriju, jačaju našu zemlju i doprinose podizanju kvaliteta života građana u svim zemljama učesnicama inicijative Pojas i put – rekao je Popović.

Dodao je da se zato paralelno sa ministarskom konferencijom, održava i privredni forum na kojem učestvuje više od 300 predstavnika industrije, tehnoloških kompanija, startapova, investicionih fondova, univerziteta i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i Evrope.

Popović je kazao da je Srbija zemlja velikih inovatora čiji patenti i danas predstavljaju osnovu za primenu najvećeg broja ”pametnih” uređaja.

Kazao je da je Srbija ponosna na svoju prošlost i pretke kao što su Nilola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković, koji su, dodao je, ''pred očima civilizacije pokazali da u genotipu naše nacije postoji inovatorski zapis".

Popović je naveo da veštačka inteligencija, robotika, nove tehnologije u poljoprivredi, medicini, komunikacijama, blokčejn, "dig dejta", mogu da doprinesu zajednici novih vrednosti i jednakih prava na bolje sutra.

Zato Srbija snažno podržava inicijativu ''Pojas i put'', verujući da ona našoj zemlji donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju – poručio je Popović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter