Izvor:
23.09.2019 u 07:49
0

IZBORI: Mekalister predlaže dijalog i nakon izbora!

Plan šefa Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera o posredovanju EP u pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima podrazumeva vođenje dijaloga u Narodnoj skupštini "u dve faze", navodi se u pismu koje je Mekalister uputio predsednici parlamenta Maji Gojković.

U parlamentu bi bila organizovana serija okruglih stolova, a u pismu Mekalistera u koji je domaća štampa imala uvid, kaže se da "treba uključiti sve parlamentarne stranke koje izraze spremnost da učestvuju".

Mekalister predlaže da se u svojstvu kopredsedavajućeg nađu Maja Gojković i neko od predstavnika EP, dok bi u razgovoru učestvovali lideri parlamentarnih stranaka i grupa, plus jedan poslanik i jedan član osoblja, a ne isključuje se ni učešće stručnjaka.

Prva faza fokusirala bi se na politički dijalog većine parlamentarnih stranaka o ključnim uslovima, potrebnim za unapređenje izbornog okruženja pred izbore.

U prvoj fazi bila bi organizovana tri međustranačka dijaloga od septembra do decembra, od kojih bi prvi bio 9. i 10. oktobra, a teme razgovora, kako se navodi, obuhvatile bi medije, izborne uslove, edukaciju birača, biračke spiskove, finansiranje kampanje, pozive stranim posmatračima.

Druga faza označila bi nastavak dijaloga nakon izbora sa fokusom na međustranački dijalog i izgradnju poverenja u procedurama i praksama Narodne skupštine.

Mekalister smatra da bi ta faza trebalo da počne u septembru naredne godine i da podrazumeva tehničku analizu.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter